Pécsi virológus szerint sem árt a szájmaszk

2020. április 6. 10:56 2020. ápr. 6. 10:56

Egy német kutatás eredményeit ismertette Kemenesi Gábor pécsi virológus, eszerint szükség van a szájmaszkok használatára, mert az új koronavírus a tünet nélküli időszakban nagyon fertőző, beszélgetés közben is átadhatjuk valakinek.

A PTE Szentágothai János Kutatóközpont Virológiai csoportjának Facebook-oldala osztotta meg egyik szakemberük, Kemenesi Gábor Facebook-bejegyzését a napokban, amelyben a virológus egy német kutatás eredményeit tette közzé. 

A kutatás relatíve kevés emberre terjedt ki (9 fő, fiatal és középkorú betegek), ám ebből is tanulságos eredmények születtek.

A virológus szerint az első tünetek között szerepelt a köhögés, a láz, az ízlés és szaglás ideiglenes elvesztése.

"Ezek influenza-szerű tünetek, más szakirodalmi adatok és saját adataink alapján immáron markánsan kirajzolódik a tünetmentes/enyhe tünetes megbetegedés gyakorisága is. Így nem feltétlenül kell észrevehető tünetekkel rendelkeznünk, hogy terjesztők legyünk"

- sommázza Kemenesi Gábor azzal, hogy fontos tehát otthon maradni.

A vírus a betegség első hetében hatékonyan és nagy mennyiségben reprodukálódik a felső légutakban, ez pedig nagyban segíti a terjedést, mivel nem feltétlenül szükséges köhögni, vagy tüsszenteni, az egyszerű beszéd közben a szájüregből kijutó apró nyálcseppek is szétszórhatják a fertőzést. A virológus véleménye az, hogy mindenki számára illendő valamilyen arcmaszk viselése, a sebészi maszk például jó arra, hogy felfogja az ember szájából érkező nyálcseppeket.

"A vírus RNS kimutatása (PCR teszt) és a fertőző vírusok száma nem egyenesen arányos:
A tanulmány rávilágít, hogy a betegség kezdete után 10-20 napig ürül virális RNS, ám a fertőzőképesség elmúlt a tünetek megjelenése utáni 8. napon. Így diagnosztikai szemmel még pozitív beteg, javaslataik alapján, amennyiben a kórházi ellátás is túlterhelt, hazaengedhető otthoni karanténba.

"A vírus RNS kimutatható volt a székletmintákban is, habár fertőző vírust nem sikerült kimutatni:
Ez alátámasztja más kutatók eddigi megfigyeléseit, így egyelőre kizárható a SARS-hoz hasonló emésztőrendszeri terjedés, bár erre vonatkozó adatból egyelőre kevés van.

"A vírus elleni antitestek megjelenése 5 és 14 nap között zajlott le:
Ez a gyorstesztekre vonatkozóan rendkívül fontos információt jelent (mellékelt kép a gyorstesztről). Jelenleg a piacon kapható gyorstesztek antitestet mutatnak ki. Így előfordulhat számos olyan beteg - amennyiben sajnálatos módon ezeket akut megbetegedés diagnózisára használják - akik fals negatív eredményt kapnak. Hiszen a vírus ürül a szervezetéből, ám a gyorsteszt által a vérből kimutatott antitestválasz csak a betegség 5. és 14. napja között jelenik meg. Figyeljünk oda amennyiben ilyen eredményt kapnánk, értsük mit jelent és hogyan működik!"

- olvasható a bejegyzésben.

Forrás: Pécsi STOP