Pécsi virológusok adnak tippet a koronavírus elleni megelőzésre

2020. február 25. 11:36 2020. feb. 25. 11:36

Pécsi virológusok szerint itt az ideje, hogy felkészüljenek az emberek arra, hogy esetleg Magyarországon is feltűnhet a koronavírus. A helyzetre felkészülve több tippet is adtak, hogy mire figyeljen az egyén, hogyan lehet elkerülni az esetleges fertőződés kockázatát. Arra is felhívták a figyelmet, hogy nem mindegyik arcmaszk nyújt megfelelő védelmet, ráadásul ha az egészségesek is tömegével vásárolják fel a maszkokat, akkor az egészségügyi dolgozóknak és a betegeknek sem jut.

A Virológia Pécs Facebook-oldalon jelent meg egy bejegyzés (az oldalt a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont Virológiai Kutatócsoportja kezeli), melyben a Kínából indult koronavírus (2019-nCOV) kapcsán több tippet is adnak a kutatók a fertőződés elkerülésére. 

Ez már csak abból a szempontból is érthető, mivel az elmúlt héten Észak-Olaszországban is felütötte a fejét a vírus, eleddig hét ember halt meg ennek következtében, ráadásul egy erről a területről hazatért magyar diákcsoportot is karanténba helyeztek kéthetes megfigyelésre, egy magyar személy pedig Japánban került karanténba.

Mivel a vírus Kínán kívül is több gócpontban feltűnt és fertőződik, ezért van szükség a szerzők szerint az aktív védekezés módjainak minél szélsebb körű nyilvánosságára - de az írásukban az is olvasható, hogy Magyarországon az egyéni fertőződés kockázata jelenleg is alacsony.

"De mit is jelent az aktív védekezés?

  • Tömeg kerülése amennyiben lehetséges (amennyiben nem, N95 vagy FFP2 / FFP3 maszk viselése szemüveggel),
  • rendszeres kézmosás (kézfertőtlenítővel kiegészítve),
  • arcunk érintésének kerülése,
  • tárgyak, eszközök rágásának mellőzése (furcsának tűnik, de sokan csináljál: toll/ceruza vége, szemüveg szára, stb.),
  • változtassunk az üdvözlési szokásainkon: kerüljük a kézfogást, a felesleges puszit,
  • hatósági figyelmeztetések és utasítások betartása (szervezettség).

Elérkezett az a pillanat, amikor (pánik- és félelemkeltés NÉLKÜL!), de a szakembereknek is meg kell változtatni a kommunikációs stratégiáit! Továbbra is fenntartjuk azon állításunkat, hogy hazánkban nincs tudomásunk fertőzött betegről és semmi okunk a félelemre, de fel kell készíteni a lakosságot arra is, ha Magyarországon is kialakulna egy önálló terjedési láncolat. Amit mindenkinek tudunk javasolni jelenleg az az, hogy tanuljunk meg felkészülni! Tudatosan, saját magunkat és másokat is folyamatosan emlékeztetve mossunk kezet napjában többször, használjunk kézfertőtlenítőt. Gyakoroljuk milyen, ha tudatosan nem piszkáljuk az arcunkat, az előbb említett aktív védekezéseket gondoljuk át, figyeljünk rájuk oda!

Mi várható tehát? Egyre valószínűbb, hogy a vírus újabb helyeken, területeken is megjelenik. Továbbra sem ez fogja az „emberiség végét jelenteni”, ugyanakkor komolyan kell vennünk, mert, ahogy mindenki láthatja, sokszor drasztikus intézkedéseket eredményez a vírus megjelenése. Ez sajnos mély gazdasági hatásokat is jelent globális léptékben is.

A poszt célja tehát a megfelelő kommunikáció elindítása, hiszen szakmai szemmel nézve minden eddiginél nagyobb esély van egy pandémiára, ideje beszélni róla"

- olvasható a Facebook-posztban (a teljes bejegyzést ezen a linken lehet elérni).


Volt országos tiszti főorvos: nem lehet megakadályozni, hogy Magyarországot is elérje a koronavírus

Falus Ferenc volt országos tiszti főorvos a hvg.hu-nak úgy nyilatkozott kedden, hogy lehetetlen megakadályozni, hogy Magyarországot is elérje a koronavírus. 

Arról is beszélt, hogy akár már itthon is lehetnek olyanok, akik megbetegedtek, csak még nem olyan súlyosan, hogy kórházba kerültek volna. Ugyanakkor szerinte azzal nincs baj, ha regisztrálnak egy beteget Magyarországon, főleg ha behurcolt esetről van szó.

"Baj akkor van, ha már nem lehet követni, hogy ki a fertőzés forrása, és ő másokat is megbetegít, illetve ha egyszerre van beteg Kelet- és Nyugat-Magyarországon"

- mondta el a hvg.hu-nak.

A teljes cikket ezen a linken lehet megtalálni.


A helyes kézmosásról is született egy Facebook-poszt a Virológia Pécs oldalán:

Egy másik bejegyzésben pedig az arcmaszkokkal kapcsolatban osztotta meg véleményét a virológiai kutatócsoport, ugyanis úgy vélik, hogy nagy a félreértés a sebészi maszk és az úgynevezett FFP3 maszk kapcsán. A bejegyzésben a két maszk közti különbségek mellett egy igen fontos tényezőre is felhívták a figyelmet a szerzők, miszerint ha elfogynak a készletek azért, mert egészséges emberek is viselik ezeket amazkokat, akkor a betegeknek és az orvosoknak, egészésgügyi ápolószemélyzetnek nem fog jutni.

 

Forrás: Pécsi STOP