Pécsi parkolás: eltüntetik a hármas zónát, emelik a díjakat, kitolják a fizetős időt

2018. június 19. 10:43 2018. jún. 19. 10:43

A pécsi önkormányzat szerint túl keveset kell fizetni az autósoknak a parkolásért, ezért drasztikusan átszabnák annak rendszerét. Első lépésben minden zónában megemelnék a díjakat, a folytatásban pedig csak két zóna lenne, a hármast beleolvasztanák a kettesbe. Bónuszként még a fizetős időszakot is kitolnák a Páva Zsolt által jegyzett előterjesztés szerint.

Áremelések várható a financiálisan kiskorúsított, milliárdos költségvetési hiányt összehozó Pécsett. Hétvégén írtuk meg, hogy a bölcsődei ellátás napidíját 92 százalékkal srófolná fel a város, most pedig azt látni, hogy a jóval nagyobb üzletet jelentő parkoláshoz is hozzányúlnak.

A június 21-i közgyűlés elé kerülő előterjesztés szerint ugyanis Pécs egyes, kettes és hármas zónájában is árat emelnének az alábbiak szerint:

  • az 1. zónában óránként 300 Ft-ról 400 Ft-ra,
  • a 2. díjzónában óránként 160 Ft-ról 200 Ft-ra,
  • a 3. díjzónában óránként 100 Ft-ról 120 Ft-ra.
  • A Páva Zsolt polgármester által jegyzett előterjesztés szerint ez azért indokolt, mert vannak olyan városok hazánkban, ahol jóval drágább a parkolás, ezért simán lehet emelni a pécsi díjakon is. Az új díjak idén augusztus elsejétől élnének.

    Az előterjesztés szerint a parkolásból tavaly is szépen kaszált a város: 2017-ben a parkolójegy-bevétel megközelítette a nettó 295 millió forintot – 221 millió Ft érmés és 74 millió Ft a mobil parkolás, míg a teljes árú bérlet – jogosult, jogosított kedvezményes bérletek nélkül – vásárlásból származó nettó bevétel 49 millió forint volt. A forgalomcsillapított övezetek eseti behajtási és várakozási engedélyeinek értékesítése a tavalyi évben 17 millió forint bevételt eredményezett.

    Miféle hármas zóna? Nincs itt semmiféle hármas zóna

    A parkolás megreformálására három javaslatot találtunk az előterjesztésben. Az egyik azt veti fel, hogy a három zóna helyett csak kettő lenne a városban. A 3-as díjzónát összevonnák a 2-essel. Azaz lenne egyes meg kettes zóna, semmi több, ami régen hármas volt, az már kettesként jobban húzná az autós pénztárcáját.

    A másik ötlet szerint a Király utca - Lyceum utca- Rákóczi út- Fürdő utca által körül-határolt 1. számú parkolózónához tartozó területen kitolnák a díjköteles időszakot, ami jelenleg hétköznap 18 óra, mert sok panasz érkezett a lakóktól, hogy mindenféle nem lakó megáll itt (mire föl, ugye), mikor már ingyenesen lehet parkolni.

    Emellett módosítanának a Centrum parkoló déli határán található Móricz Zsigmond tér területén és díjtételein is. Az indoklás szerint a parkolási szempontból túlzsúfolt helyszín a 3. díjzónába tartozik, míg közvetlen közelében a 1. díjzóna található. A háromszoros árkülönbözet és a néhány méteres távolság jelentős feszültséget generál. Az előterjesztés sorai szerint a hivatkozott terület átminősítése II. díjzónává, enyhítené a parkolási feszültséget. Mondjuk ezen logikát követve az egész várost átminősíthetnék egyes zónává, aztán nincs feszültség, csak lehúzás.

    Harmadik forgatókönyvként feldobták a fentiek kombinálását, azzal megspékelve, hogy a behajtási engedélyek egy részét is emelnék két lépcsőben, továbbá nőnének a parkolási díjak, valamint a zónák egyesítése miatti parkolóbérlet és parkolóengedély díja is változna. Mindez a tervek szerint a parkolási rendszer egyszerűsítését, és elsősorban a belváros jelenlegi parkolási és környezeti problémáinak az enyhítését hozhatja el. (Meg kell hagyni, ilyen szépen talán még soha senki nem írta körül a "vámoljuk meg még jobban az állampolgárokat" tőmondatot. Meg is könnyeztük - szerk.)

    Az előterjesztés a harmadik változat mellett tör lándzsát, azaz díjemelést, zónaösszevonást és a díjfizetési időszak egységesítését lépné meg az önkormányzat. Amennyiben a közgyűlés rábólint, és itt a feltételes mód amolyan költői kérdés-szerű sóhaj, a fizetőparkoló-helyek igénybevételi díjai két lépcsőben módosulának.

    [size="20"]Egyrészt 2018. augusztus 1-től a jenlegi 3 parkolózónában az egy órára számított parkolási jegyek díjai úgy emelkednének, ahogy azt már fentebb írtuk (400-200 és 120 forint/óra lenne a jelenlegi 300, 160 és 100 forint helyett).[/size]

    [size="20"]Második lépcsőként a pakolási zónák összevonása és a parkolójegyek díjának emelése miatt 2019. január 1-től változnak a parkolóbérletek havi, negyedéves és éves díjai és a jogosult intézmények, jogosított magánszemélyek, az intézményi dolgozó,valamint a jogosult magánszemélyek parkolóengedélyeinek díjai is. [/size]

    A változtatás mintkét esetben az 1. díjzónánál 1, 2 és 10 ezer forintos emelkedést jelen, míg az összevont 2. díjövezetben több ezer forintos csökkenéssel számol a javaslat.