Pécsnek még 5,5 milliárdot kell visszafizetnie a 9,5 milliárdos kormányzati mentőhitelből

2019. október 23. 09:55 2019. okt. 23. 09:55

Még a választás előtt kérdezte meg Keresztes Lóránt és Hohn Krisztina LMP-s országgyűlési képviselő Orbán Viktort, hogy a kormányzat által 2017 végén adott kormányzati mentőcsomag visszalévő részét elengedi-e, vagy ezzel bünteti a pécsieket. A belügy részéről érkező válasz szerint a pécsi önkormányzat már 4 milliárdot kicsengetett.

Az önkormányzati választás előtt, október harmadikán tett fel írásbeli kérdést Orbán Viktor miniszterelnöknek Keresztes László Lóránt és Hohn Krisztina LMP-s országgyűlési képviselő.

Az írásbeli kérdésben arról érdeklődött a két országgyűlési képviselő, hogy Orbán hajlandó-e elengedni a kormány által még 2017 végén adott összesen 9,5 milliárdos mentőhitel visszalévő részét, vagy az előző városvezetések hibáit (hogy adósságok halmozódtak fel) a pécsi embereken verik le. 

Mint ismert, 2017 nyarán derült ki, hogy Pécs önkormányzata jó 7,5 milliárd forintos hiánnyal küszködik (holott 2014-ben a kormány elvitte az önkormányzatok adósságát), emiatt több cégben birtokolt tulajdonrészétől is hamar megszabadult, de arról is lehetett hallani, hogy a városi cégeknél 12 milliárdra rúg a hiány. Az akkor a várost vezető Páva Zsolt fölé egy döntéselőkészítő, döntéshozó testületet gründoltak, amelyet Csizi Péter és Hoppál Péter fideszes országgyűlési képviselők vezettek. Végül 2017 decemberében a kormány két részletben összesen 9,5 milliárd forintnyi mentőhitelt adott a városnak, ám kemény feltételeket szabott a hitel mellé: a számlákat az államkincstárnál kell vezetni, 6,54 milliárd forint erejéig jelzálog került a városi ingatlanállományra (köztük a Kodály Központra), és az önkormányzat vagyoni helyzetéről szóló döntésekbe az államkincstár beleszólhat. Ráadásul a 9,5 milliárd forintos hitelből 6,5 milliárd forintot 2020 végéig kell visszafizetni.

A két országgyűlési képviselő kérdésére végül a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, Pogácsás Tibor válaszolt, ugyancsak írásban.

A sok szóvirág mellett az államtitkár arról írt a válaszban, hogy 

"Pécs a számára biztosított támogatásokat megfelelően használta fel, hiszen a 2018. évi költségvetését már többlettel zárta, miközben törlesztette a likviditást szolgáló 3 milliárd forintos visszatérítendő támogatását, 2019-ben pedig - egyensúlyos költségvetést fenntartva - további 1 milliárd forintot utalt vissza a központi költségvetésbe a számára biztosított forrásból."

Vagyis az államtitkári válasz szerint a pécsi önkormányzat az elmúlt két évben 4 milliárd forintot már visszafizetett a kormánynak, de még hátra van 5,5 milliárd forintnyi adósság, amiből 2,5 milliárd forintot 2020 végéig kell kifizetni jelen állás szerint. 

Idén a májusi EP-választás előtt volt hír, hogy az akkor még fideszes vezetésű önkormányzat "talált" 4,7 milliárd forintot, amit aztán a nyár előtti közgyűlésen már jól szét is osztott (és ebből a pénzből törlesztette az idei 1 milliárd forintot). 

Az önkormányzati választáson megválasztott Péterffy Attila polgármester egyébként pont a héten fog tárgyalni az államkincstár képviselőivel - mondta el lapunknak a városvezető hétfőn.

Forrás: Pécsi STOP