Pécsre álmodta a miniszter az első teljes elektromos buszflottát

2019. október 3. 12:26 2019. okt. 3. 12:26

Ám ez az egész egyelőre nem más, mint kampányfogás, lévén hogy az innovációs miniszter ezt egy Vári Attila fideszes polgármesterjelölttel folytatott megbeszélés után jelentette be a sajtó kormánypárti részének.

Palkovics László innovációs miniszter Pécsen beszélt arról szerdán a Magyar Távirati Iroda (MTI) híre szerint, hogy a kormány döntése értelmében 2022-től a 25 ezer főnél népesebb településeken "már csak elektromos meghajtású autóbuszokat szeretnénk látni, azok beszerzését támogatjuk".

A miniszter arról is beszélt, hogy hol látja mindebben Pécs városát:

"Úgy gondolom, Pécs lesz az első olyan város, ahol ez meg fog történni, ehhez minden feltétel adott, ebben mindenképpen támogatást fogunk nyújtani."

Mint ismert, Pécs nemrég 10 darab elektromos busz beszerzéséről döntött uniós forrásból (amelyeket a kínai BYD a komáromi egységében gyárt le), a járművek várhatóan 2020 első felében állhatnak majd forgalomba. Ám további elektromos buszokra is lehet majd számítani, hiszen Pécs újra elindult az Európa Zöld Fővárosa pályázaton.

A kormány még nyáron jelentett be egy közel 36 milliárdos programot, amellyel a következő 10 évben a környezetbarát, döntően elektromos buszok beszerzését támogatja a 25 ezer lakosnál nagyobb településeken. Az erről szóló hírben az is szerepel, hogy "a kormány a buszbeszerzéshez maximum 20 százalékos támogatást nyújt a járműcserét tervező önkormányzatoknak, illetve helyi közlekedési társaságoknak. A teljes beruházási költség mintegy 160 milliárd forint, ebből a számítások szerint 1290 új busz állhat üzembe a nemzeti buszstratégia részét képező zöld busz program keretében." A programot hazai gyártókra alapozná a kormány amúgy - írtuk korábbi cikkünkben

Jól látható tehát, hogy az elektromos buszok beszerzéséhez az önkormányzatoknak önerőre lesz szükségük, amit vagy hitellel vagy más források bevonásával lehet majd megvalósítani. Pécs pedig a 2017-es hiány óta államkincstári felügyelet alatt áll.

Az, hogy most Palkovics miniszter arról beszélt, hogy Pécsen látja ezt elsőként megvalósíthatónak, az nem lehet egyéb, mint kampányfogás, lévén ezt az egészet a Vári Attila fideszes polgármesterjelölttel folytatott megbeszélése után nyilatkozta a kormánybarát médiának egy sajtótájékoztatón. 

Azt pedig a Szabad Pécs tette hozzá egy cikkben, hogy tavaly, mikor Kővári János ÖPE-vezér kardoskodott az elektromos buszok minél nagyobb számú beszerzése mellett, akkor a kormánymédián még olyan cikk jött le - egy félreértelmezett nyilatkozat miatt -, amely a pécsi buszközlekedés öszeomlását vizionálta.

A kormány egyébként már 2016-ban is bejelentett egy hazai gyártókra kihegyezett nemzeti buszprogramot, ám a program egy év elteltével csak döcögött, ahogy erről akkor az Index beszámolt. 

Azt pedig mintegy mellékesen említjük meg, hogy a legutóbbi pécsi buszbeszerzés kapcsán rendőrségi nyomozás folyik három gyanúsított ellen gazdasági csalás és pénzmosás bűntette gyanúja miatt, az elkövetési érték 500 millió forint fölött lehet.

Forrás: Pécsi STOP