Pécsre érkezik a Zöldülők Vására

2021. szeptember 27. 12:15 2021. szept. 27. 12:15

A Zöldülők Vására célja, hogy a zöld életmód iránt érdeklődők egy helyen találkozhassanak környezetbarát, hazai termékek gyártóival, forgalmazóival, akiknek feltehetik kérdéseiket, és fizikai valójukban is megismerhetik a termékeiket. A rendezvény fókuszában most is a szemléletformálás, információátadás áll; gyűjthetünk inspirációt a hétköznapokra, vagy megvehetjük végre azt a tartós kulacsot, amit egész nyáron ígértünk magunknak - írja közleményében a Felelős Gasztrohős Alapítvány.

A Felelős Gasztrohős Alapítvány szervezésében, Nagy Réka közreműködésével és az E.ON támogatásával megvalósuló első vidéki Zöldülők Vásárán választ kaphatunk kérdéseinkre. Október 2-án 10 órától hazai kiállítókkal, rengeteg inspirációval és szeretettel várnak minden érdeklődőt a szervezők Pécs egyik legzöldebb éttermében, a Reggeliben. A rendezők számára fontos, hogy a vásárlás lehetősége mellett értékes információkat is kaphassanak a látogatók, amiket Nagy Réka (Ökoanyu) és vendégei biztosítanak szakmai beszélgetéseken keresztül. 

 

A beszélgetések témái:

10:30 óra: Bemutatkoznak az öko-körök! Beszélgetés Amrein Tamásné Miskolczi Boglárka ökokör vezetővel

A hírek egyre aggasztóbbak és nehéz megtalálni a cselekvési utakat. De mit lehet tenni, ha érezzük, a zero waste már kevés és önmagában a szódabikarbóna sem old meg mindent? Hogyan léphetünk a legegyszerűbben az egyéni szintről a közösségire?

 

12:00 óra: Szemétből érték? Mi az a körforgásos gazdaság? És a társadalmi vállalkozás? Beszélgetés Révai Krisztina ékszertervezővel.

Ha változást szeretnénk, új rendszerekben kell gondolkodunk. De hogy működik minden a gyakorlatban? Bemutatkozik a REkreáció, „Az ékszer, ami mosolyra késztet”! A REkreáció egyedi ékszercsaládban elhasznált számítógépek kapnak új életet. Használt számítógépek alaplapjaiból készül a REkreáció Pécsett, a Máltai Gondoskodás Nonprofit Kft. hátrányos helyzetű dolgozóinak segítségével. A pécsi üzemben 20 embertársunk kap lehetőséget, hogy megújítsa életét.

 

A vásáron alábbi kategóriájú termékeket ismerhetnek meg a résztvevők:

- Környezetbarát tisztítószerek, kozmetikumok

- Mosható pelenkák és popsitörlők, egészségügyi betétek és kiegészítők

- Hulladékmentes életmódhoz szükséges kellékek (fogkefe, kulacs, ételtartók stb.)

- Környezetbarát lakásdekorációk

 

“Az eddig Budapesten megrendezett vásárok hatalmas sikerrel zárultak. Egész nap adták egymásnak a kilincset az érdeklődők. Ezen felbátorodva úgy gondoltuk, érdemes Pécsre is elhozni a rendezvényt, hiszen itt is szeretnénk segíteni azokat, akik tanácstalanok abban, hogyan tehetnék környezetbarátabbá háztartásukat, és keresik a megoldásokat. Külön öröm számunkra, hogy egy minősített Fenntartható Vendéglátóhely, a Reggeli fogadta be az eseményt, és itt várhatjuk az érdeklődőket. Mindenkit arra buzdítunk, hogy jöjjön el, kérdezzen, tájékozódjon és zöldüljön velünk!” - mondta el Szabó Eszter, a Felelős Gasztrohős Alapítvány kommunikációs vezetője.

 

A kiállítók részletes listáját, bemutatkozóját a Zöldülők Vására hivatalos Facebook eseményében találják az érdeklődők. 

 

A szervezők az idei évben is figyelnek arra, hogy a lehető legkörnyezetbarátabban vezényeljék le a rendezvényt. A kiállítókat arra kérték, hogy ne hozzanak szóróanyagot, és a csomagolást minimalizálják, a résztvevőket pedig arra kérik, érkezzenek gyalog, biciklivel vagy tömegközlekedéssel, és hozzanak magukkal kulacsot, saját vászonzsákokat, szatyrot.  

 

Helyszín: Reggeli Pécs, Király u. 23-25. 

Időpont: 2021. október 2. 10:00-15:00

A szervezők sok szeretettel várnak minden érdeklődőt! A rendezvény ingyenes!