Pénteken iskolasztrájk – Pécsett is!

2019. szeptember 12. 15:20 2019. szept. 12. 15:20

Országosan a Diákszolidaritás, Pécsett a Szabad Egyetem, a Szabad Terek, az Emberség Erejével és az „a Hang” szervezésében diáksztrájk lesz péntek 13-án. Pillanatnyilag ott tartunk, hogy a diákok állnak ki a tanáraikért – és ezt nem a fiatalok vagy mi mondjuk, hanem éppen egy pedagógus.

Ha még nem hallottál róla, akkor most hallj: országos iskolasztrájk lesz péntek 13-án. Nem pepecselünk a részletekkel, mindent megtalálsz az esemény leírásában.

Az Országos Iskolasztrájk szervezőinek 6 pontos követelését azért idetesszük mi is:

„Követeljük, hogy:

1, az intézményvezetők kinevezésénél a tanároknak és a helyi szülői, diák közösségeknek legyen véleményezési és egyetértési joga;

2, több pénz jusson az oktatásra az éves költségvetésben, és ez az évek során a GDP-vel arányosan növekedjen,

3, emeljék a pedagógusok, iskolatitkárok, az oktatást közvetlenül segítő munkakörben dolgozók fizetését;

4, ténylegesen vonják be a szakszervezeteket, civilszervezeteket a törvényalkotásba;

5, csökkentsék a lexikális tananyag mennyiségét, a diákok és a tanárok túlterheltségét, legyen alacsonyabb az óraszám és kevesebb az adminisztráció;

6, legyen szabad tankönyvválasztás.”

Pécs sem marad ki, itt az Emberség Erejével Alapítvány viszi a prímet. Ha pécsi vagy, és csatlakoznál, vagy szimplán érdekel, hogy mi ez az egész, akkor ez a te linked.

Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének pécsi ügyvivője szerint eljutottunk oda, hogy már diákok állnak ki a tanáraikért. - Már ők is látják, hogy fáradt, kizsigerelt tanároktól nem remélhetnek színvonalas oktatást – mondta a szakszervezeti vezető. - A PDSZ egyetért a diákok követelésével és akciójával, de ezzel hangsúlyozottan nem az iskolakerülést támogatja, ahogy a többi szervezet sem, amelyik az akciót szervező diákok mellé állt.

A Szabad Egyetem, a Szabad Terek, az Emberség Erejével és az a Hang szervezésével érdekes alternatív tanítási órák lesznek 13-án, hogy a tiltakozás mellett hangsúlyozzák a tudásátadás fontosságát is. A demonstráló diákok szülei igazolhatják a hiányzást - ez jogukban áll -, ahogy a nevelőtestületeknek is, hogy házirendjükben szabályozzák a szülők által igazolható tanítási napok számát. Ez a nevelőtestületek át nem ruházható jogköre.

A TASZ ebből az alkalomból készített egy kisokost tanulóknak, szülőknek, pedagógusoknak, feltétlenül érdekes olvasmány a holnapi nap előtt.

Forrás: Pécsi STOP