Pesti polgármesterjelölt Pécsre a Fidesz pártközpontjától

2019. június 7. 08:36 2019. jún. 7. 08:36

Szerda este bejelentették, hogy Vári Attilát javasolja a pécsi Fidesz polgármesterjelöltnek. Javasolja, mert a döntés messze a pécsiek feje fölött, a központi pártbizottságban születik meg. Vári Attila, a kormány lélegeztetőgépén tartott város hasonló állapotban lévő sportcégének vezetője venné át a stafétát Pávától.

Győzött a pesti jelölt mögötti pesti lobbi

Az ugye tudott, hogy szerdán a Fidesz pécsi csoportja csak arról dönthetett, hogy Vári Attilát javasolja polgármesterjelöltnek, a végső döntés ugyanis az amúgy mindig nyertes pécsiek feje fölött nagyjából 200 kilométerrel, a Fidesz pártközpontjában, a párt országos testületében, a Választási Előkészítő Bizottságban születik majd meg július közepén. A grémiumot az egyszerűség kedvéért nevezzük a továbbiakban központi pártbizottságnak.

A Pécsi STOP úgy tudja: a döntés, ha annak lehet nevezni, még helyben sem volt teljesen egyértelmű. Arról lehetett hallani a kormánypárt háza tájáról, hogy míg helyben inkább Páva Zsolt újbóli jelöltségét támogatták volna, addig Vári Attilát a fővárosból, a párt vezetéséből támogatták. Ha így volt, a fővárosi lobbi nyert már helyben is, felsorakozva a Budapestről érkezett jelölt mögött. Ám mivel a Fideszben helyi ügyekről sem helyben születik döntés, amint fent írtuk, mindegy is, hogy Pécsett mi történt a javaslattételig.

Lélegeztetőgép itt, lélegeztetőgép ott

Páva Zsolt, Pécs fideszes polgármestere szerdán este elégedetten nyilatkozott a baráti sajtónak. Mint mondta, kemény, de szép 10 évet tudhat maga mögött, „amit vállaltam, azt teljesítettem” - tette hozzá.

Ismereteink szerint a vállalások között nem szerepelt, hogy a magyar megyei jogú városok közül elsőként bedobja a gyeplőt és tökéletesen feladva az önkormányzat anyagi önállóságát az Államkincstár kezébe adja a kincstár kulcsát. Mindenesetre ez is teljesült: gyámság alá helyezte a kormány lélegeztetőgépén vergődő várost.

Pontosan ez történhetett a Vári Attila vezette Pécsi Sport Nonprofit Zrt-vel is. Éppen abban az időszakban, amikor a városi propagandamédia csodásra fényezte Vári Attilát – ekkor sejlett fel először a jelöltsége -, lehetett arról is olvasni, hogy micsoda 890 millió forintot lobbizott ki a cégvezető a kormánynál, hogy mosolyt csaljon a pécsi sportoló gyerekek arcára.

Mosolygás tényleg volt, de kicsit kesernyés, mert már akkor nyilvánvaló volt, hogy az anyagi önállóságát veszített város nem tudja fenntartani saját sportcégét, ahogy az sem magát, ezért állami segítség kell a működéshez – ezt az adományt kapta meg Vári piros szalaggal átkötve. Hogy a pénz valóban működésre és bérekre (is) kellett, az azóta kiderült a TAKA által kikért adatokból.

Ha innen nézzük, Vári Attila valóban logikus folytatása lenne Páva Zsoltnak.

Forrás: pecsistop.hu