Péterffy: " a történelem megtanított rá minket, hogy milyen könnyen veszi át a szabadság helyét az elnyomás"

2020. február 25. 15:33

"A történelem megtanított rá minket, hogy milyen könnyen veszi át a szabadság helyét az elnyomás" - mondta Péterffy Attila, Pécs polgármestere a patacsi Kovács Béla Általános Iskolában kedden, ahol a kommunista diktatúrák áldozataira emlékeztek.

Péterffy Attila a megemlékezésen (fotó: Pécsma.hu)

Február 25-e a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja. A kommunizmus a történelem legnagyobb emberáldozattal járó időszaka volt, több mint 100 millió halottat hagyott maga után, a magyar áldozatok között 714 embert végeztek ki, több százan váltak sortűz áldozatává, 70 ezer embert börtönöztek be, 800 ezer embert hurcoltak a Szovjetunióba és 200 ezren vesztették életüket a Gulag-táborokban - írja a Pécsma.hu.

A lap megemlékezik Kovács Béláról, akit hetvenhárom éve, 1947. február 25-én hurcolták el a Szovjetunióba, ahol kilenc évig volt fogságban. Szabadulása után, az ’56-os forradalom idején részt vett a kisgazdapárt újjászervezésében, a forradalmi kormány földművelésügyi, majd államminisztere lett, megromlott egészségi és lelki állapota miatt 51 évesen, 1959-ben elhunyt. Elhurcolásának napját 2000-ben nemzeti emléknappá nyilvánították, Kovács Béla patacsi szülőháza a kommunizmus áldozatainak egyik legfontosabb magyarországi zarándokhelye lett az utóbbi években, többek között iskolás csoportoknak tartanak rendhagyó történelemórákat a házban.

Névadójukról, a kommunista diktatúra áldozatainak szimbolikus alakjáról a mai napon tartottak megemlékezést a patacsi Kovács Béla Általános Iskolában. Az iskola diákjaihoz Péterffy Attila, Pécs polgármestere is szólt. Mint mondta, a diktatúrák olyan a rendszerek, amelyekben egy szűk kisebbség kényszerrel, terrorral uralkodik a többség felett, továbbá jellemző rájuk, hogy általában nem egyik napról a másikra alakulnak ki.

"A hatalom nem mindig nyúl azonnal a legdurvább eszközökhöz. Megesik, hogy csak apránként csorbít a jogokon, elcsen innen is, onnan is egy kicsit. Előbb elveszi a sajtó szabadságát, aztán elhallgattatja az ellenzőket, egyenként nyomja el a védtelen, gyenge kisebbségeket, miközben harsogja a propagandáját. Végül, mire feleszmélünk, azon kapjuk magunkat, hogy elkezdi bebörtönözni és kivégezni honfitársainkat. A történelem megtanított rá minket, hogy milyen könnyen veszi át a szabadság helyét az elnyomás"

- fogalmazott, hangsúlyozva, ahhoz, hogy Kovács Béla és sortársainak áldozata ne legyen hiábavaló, kevés az emlékezés, tanulni is kell példájukból. 

"Ha a diktatúrák keserű tapasztalataiból érdemes valamit kiemelni, az a közöny. A többség közönye nélkül egyetlen szűk kisebbség sem szerezheti meg és bitorolhatja sokáig a hatalmat"

– mondta Péterffy.

A megemlékezés végén a városi és a megyei önkormányzat képviselői, valamint több szervezet is koszorút helyezett el az iskola bejáratánál található emléktáblánál.

Forrás: Pécsma.hu