Péterffy Attila: “Nem értek egyet a polgármesteri illetmény emelésére vonatkozó kormánydöntéssel”

2022. január 20. 09:41 2022. jan. 20. 09:41

Visszautalják a pécsi önkormányzat tisztségviselői a nettó bérük emelésének összegét a városnak. A polgármesterek fizetésemelésére a kormány kötelezte az önkormányzatokat, ám a megyei jogú városok, így Pécs esetében sem biztosított ehhez fedezetet.

Papíron emelkedik, a valóságban változatlan marad a pécsi polgármester fizetése. A vonatkozó kormányrendelet alapján csaknem 25 százalékkal volt köteles megemelni a pécsi önkormányzat Péterffy Attila illetményét január 1-jétől. Bár a béremelés kötelező, ennek fedezetét a kormány nem biztosította az önkormányzat számára.

- Nem értek egyet a polgármesteri illetmény emelésére vonatkozó kormánydöntéssel. Ez ugyanis nem veszi figyelembe a helyi sajátosságokat, és nincs tekintettel az önkormányzatok, különösen a pécsi önkormányzat gazdasági lehetőségeire. Pécs Megyei Jogú Város nehéz költségvetési helyzetben van, működését a feszes gazdálkodás és a takarékosság határozza meg. Ilyen helyzetben sem elvárt, sem etikus nem lehet a polgármesteri illetmény emelése. Éppen ezért úgy döntöttem, hogy idén azt az összeget, amivel a polgármesteri fizetésem és költségtérítésem nettó összege emelkedik január elsejétől, hiánytalanul visszafizetem az önkormányzat számára – fogalmazta meg Péterffy Attila, Pécs polgármestere.

Mivel Pécsett az alpolgármesterek fizetése is a polgármesteri fizetéshez kötött, ezért az is arányosan emelkedhet január elsejétől. Erről a közgyűlés januári ülésén döntenek a képviselők. Ugyanakkor a város mindhárom alpolgármestere leszögezte, ők szintén visszautalják a fizetésük és költségtérítésük emeléséből származó különbözetet a pécsi önkormányzat számára.

Pécs Megyei Jogú Város Közgyűlésének megválasztott tisztségviselői így tudják garantálni, hogy az önkormányzat ne sértsen törvényt, ugyanakkor a kormány által hozott intézkedés ne jelentsen újabb terhet az amúgy is feszített költségvetés számára.

Forrás: Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata