Péterffy Attila sajnálja, hogy így alakult a választás, de a városvezetés stabil

2022. május 13. 15:30 2022. máj. 13. 15:30

Pécs polgármesterével, Péterffy Attilával készített nagy interjút a Pécsma.hu annak alkalmából, hogy félidejéhez ért ez az önkormányzati ciklus. A polgármester legfontosabb kijelentéseit szedtük most össze.

A teljes interjú ide kattintva érhető el.

Péterffy Attila nagyon sajnálja, hogy így alakul a választás, de az élet megy tovább és a városvezetés stabil, kitartanak. Elmondta, hogy, ugyanúgy a demokratikus összefogás mellé állna és mindent úgy csinálna, ahogy csinálta. Azt gondolja, hogy Pécs nyert volna a kormányváltással. Kiemelte, hogy politikai értelemben felértékelődik Pécs, mint ellenzéki önkormányzat. Végvárnak nevezte a várost és ugyanolyan stratégiát kell követniük, mint anno a végvári vitézeknek.

Szerinte Pécs 2019 őszére egy minden tekintetben gazdátlan város lett. Rémes állapotban volt a város gazdaságilag, pénzügyileg és morálisan is. Elmondta, hogy az önkormányzati cégeknél megállították a pazarlást. Hozzátette, hogy az átvilágításnak köszönhetően megtették a szükséges lépéseket, illetve az elszámoltatásról azt mondta, hogy a hazai városok közül Pécs jutott a legmesszebb. Példának felhozta a Volo-ügyet.

Elárulta, hogy azok  a pécsiek, akikkel a rendezvényeken beszélgetek, azt mondják, hogy Pécs egyértelműen élhetőbb lett az elmúlt két és fél évben.

Arra a kérdésre, hogy mi változott a fideszes időszakhoz képest a városban, azt válaszolta, hogy számtalan területen változtattak, példának elmondta, hogy kialakították a párbeszédet a civil szervezetekkel és a helyi lakosokkal. Teljesen új vezetési kultúrát kezdtek kiépíteni, illetve sokkal átláthatóbban működik az önkormányzat az előzőhöz képest.

A koronavírus-járványról elmondta, hogy hátráltatta a munkájukat, ugyanis jelentős részét elvonta az energiájuknak az építkezéstől.

„Igyekeztünk az élet minden területén előrelépni, van, ahol nagyobbat, van, ahol kisebbet sikerült.”

Emlékeztetett, hogy a Pintér János Parkmegújítási Program mekkora siker lett, hiszen számos a városban található zöldterületet sikerült felújítani.

Hasonlóan sikeresnek gondolja a Dénesi Ödön Programot, ami a fiatalok olcsó telekhez juttatását célozta meg.

A város turisztikájáról elmondta, hogy „pezseg” a város, mivel tavaly augusztusban a vendégéjszakák száma elérte az EKF-időszakét.

Összegezte, hogy mi kell ahhoz, hogy a város még élhetőbb legyen:

  • a város működtetését stabilizálni kell
  • vissza kell fizetni az államnak az adósságot
  • fejlesztések folytatása

Elmondta, hogy az előbb felsorolt területeken sikerült előrelépniük.

Az új vásárcsarnokról elárulta, hogy a tervek szerint július 6-án vagy 7-án lesz az átadás.

A ciklus következő felében történő tervekről elmondta, hogy az egyik kiemelt cél, hogy a város sokat hangoztatott kulturális decentrum jellege ne csak egy szlogen legyen, hanem a valóság. A gazdságfejlesztési főosztály létrehozása véleménye szerint jó ötlet volt, mivel sokkal jobban tudnak reagálni a befektetők igényeire. A japán Seirent hozta fel példának, amely már a gyárát építi a Déli Ipariparkban.

A 2021–27-es uniós költségvetési ciklusra egy nagyon komoly projektrepertoárt állítottunk össze – tette hozzá Péterffy Attila.

Szeretné, ha minden településrészen elkezdenének erősödni a civil szervezetek. A várost gazdaságilag és ökológia értelmében is fenntartható várossá szeretnék tenni.

Elmondta, hogy kiemelt cél a buszflotta zöldítése, illetve a saját intézményeik, cégeik energiaköltéségét csökkentsék.

Végezetül hozzátette, hogy a kormánnyal eddig kialakított kapcsolati gyakorlatot újra kell gondolniuk, amihez optimistán áll.

 


Forrás: pécsma.hu