Péterffy: az információ hiánya bődületes döntési hibákat is okozhat

2020. március 26. 09:48 2020. márc. 26. 09:48

Az ATV kérdezte telefonon a pécsi polgármestert a járványhelyzetről, Péterffy Attila pedig nekik is elmondta, amit a szerdai online városinfóján: hiába kér hivatalos adatokat a koronavírus miatt megbetegedettek pécsi létszámáról, nem kap ilyet a kormánytól és szerveitől. Ez pedig a városvezető szerint bődületes nagy döntési hibákhoz vezethet.

Az ATV kérdezte telefonon szerda este Péterffy Attila pécsi polgármestert az Egyenes beszéd című műsorában miután a városvezető szerdai online városinfóján arról beszélt, hogy hiába kért, egyelőre nem kapott hivatalos információkat arról, hogy Pécsen hány koronavírussal fertőzött személyt ápolnak. 

Péterffy Attila a műsorvezető kérdésére elmondta, mint Pécs polgármestere, ő is tagja a megyei védelmi bizottságnak, itt is kért már konkrét adatokat többször is, de minden esetben elutasító választ kapott. Így járt a megyei kormányhivatallal is, és az Operatív Törzset is megkereste, de azok még válaszra sem méltatták. 

A műsorvezető kérdésére a polgármester azt is elárulta, hogy egy konkrét kormányrendeletre hivatkozva, admisztratív okokat emlegetve tagadták meg tőle a választ. 

Hozzátette, ez azért is fájó, 

"mert egy nagyobb város irányítása kapcsán ezek az információk nélkülözhetetlenek."

Arra is kitért a polgármester, hogy egyfelől egyre több pécsi keresi meg, hogy miért titkolózik és miért nem hozza nyilvánosságra a megbetegedettekről szóló adatokat, másfelől viszont neki úgy kell döntenie buszjáratok csökkentéséről, intézményi bezárásokról, alapszolgáltatások részleges leállításáról, hogy nem kap megbízható és hiteles naprakész adatokat a járványról. 

"Ezek mind húsbavágó kérdések, gazdasági károkat okoz minden egyes ilyen döntés, és az információ hiánya - én állítom, hogy - akár bődületes döntési hibákat is tud okozni, akár emberéletekben is mérve majd."

Újabb kérdésre válaszolva Péterffy Attila kifejtette, hogy a Belügyminisztériumnak írja a hivatalos leveleit, és a szerdai online városinfón tárta a nyilvánosság elé a problémát. 

Kitért arra is, hogy több polgármester-kollégáját is megkérdezte, és mindegyikük arról számolt be, hogy pontosan ugyanúgy nem kaptak hivatalosan adatokat a megbetegedettekről, mint Pécs. 

Hozzátette, miután a Megyei Jogú Városok Szövetségének társelnöke, ezért kezdeményezni fogja, hogy a szövetség forduljon a kormányhoz, és kérjen hivatalos adatokat a megbetegedettekről. Emellett azt is kérni fogják a kormánytól, hogy kezdje el végre támogatni a megyei jogú városokat a védekezésben, merthogy a városok - és így Pécs is - egyelőre teljesen egyedül van a járványhelyzetben.

 

Forrás: Pécsi STOP/ATV