Péterffy: erőn felül támogatják tovább a PMFC-t, de keresik a befektetőket a csapathoz

2020. június 15. 13:23 2020. jún. 15. 13:23

Péterffy Attila pécsi polgármester szerint az önkormányzatnak kötelessége segítenie az NB II-be feljutott PMFC-t, ugyanakkor úgy látja, hogy ennél a kategóriánál már szükség lesz más tulajdonostársakra is a csapat működtetése érdekében. Az új stadion helyszíne kapcsán is van még vizsgálat, de az utánpótlás számára létrehozandó kovácstelepi akadémia is áll, mert nem érkezett meg a pénz a kormánytól.

Interjút adott Péterffy Attila pécsi polgármester a pecsma.hu városi lapnak, a téma a PMFC NB II-be való feljutása volt. 

A polgármester szerint kötelessége mindent megtennie az önkormányzatnak a jelen helyzetben, de ugyanilyen fontos, hogy a csapat utánpótlásközpontja is zavartalanul tudjon működni, ehhez kell a felnőtt csapat jövőjét biztosítani. 

Mint elmondta, az NB II-ben már üzleti alapon kell működtetni a profi csapatot, ez pedig óhatatlanul azzal jár, hogy más tulajdonosokat is bevonnak, mert az éves működtetés alapköltsége 350 millió forintba kerülhet, viszont

"az önkormányzat rendelkezésre álló költségvetési forrásai nem elegendőek a feljutott csapat működtetéséhez, de ebben a helyzetben ez nem is a város feladata. Egy NB II-es csapatot működtető gazdasági társaság tulajdonosi szerkezete nem az önkormányzatra kell, hogy épüljön. Befektetőknek és szponzoroknak kell alkotniuk a tulajdonosi kör meghatározó százalékát"

Péterffy szerint. 

(Ráadásul a fentebb említett éves 350 milliós keretben nincsenek benne az NB II. licensz szigorúbb szabályainak megfelelő infrastruktális fejlesztések, illetve a létesítmény üzemeltetési költségei a polgármester szerint.)

Péterffy kifejtette, dolgoznak egy olyan feltételrendszeren, amellyel az indulási jogot átadhatja a PSN Zrt. egy gazdasági társaságnak, amely a tulajdonosi szerkezete révén képes lesz az önkormányzattal együtt sikeresen működtetni a csapatot. 

"Ennek érdekében természetesen egyrészről kezdeményezőként lépünk fel a befektetők, illetve a jelenlegi kormányzat felé a megnyugtató megoldás érdekében. Másrészről természetesen, még ha erőn felüli vállalásról is van szó, visszük tovább a jelenlegi szerkezetben működő csapatot, hiszen fontos a városnak az NB II-es labdarúgócsapat. Reméljük, hogy a labdarúgást kiemelten kezelő kormányzat partner lesz abban, hogy Pécs városának futballhagyományaihoz méltó csapata legyen"

- mondta el a lapnak a városvezető.

Péterffy Attila egy kérdés nyomán kitért az utánpótlásnak otthont adó idősebb Dárdai Pál Akadémiára is, mivel a kovácstelepi építkezés egy ideje már áll. A polgármester szerint ez azért van, mert a befejezéshez szükséges forrásról hónapok óta nincs kormányzati döntés, hiába jelzi ezt az önkormányzat és a projektgazda PSN Zrt. is folyamatosan a kormánynak.

Az új pécsi stadion kapcsán - amely miatt pár hónapja Hargitai János KDNP-s honatya, volt PMFC-elnök nyomja a gombot Orbánnál - az interjúban elhangzott, hogy még az előző városvezetés idején készült egy tanulmányterv egy 8 ezer férőhelyes létesítményről, amely megépítésére akkor 12-18 milliárd forintot számoltak.

Ugyanakkor a fejlesztés pontos helyét várospolitikai szempontból kell kijelölni, jelenleg egy háromfős szakmai csapat vizsgálja át a fentebb említett tanulmánytervet, és ahol szükséges, ott a város érdekében történő módosításokkal élnek. Péterffy szerint ezt azért teszik, hogyha végre tényleges döntés születik az új stadionról, akkor már legyenek konkrét javaslataik, amelyek a pécsiek véleményét tükrözik.

 

Címlapi kép: Pécsi STOP

Forrás: Pécsi STOP/pecsma.hu