Péterffy szerint nem lehetünk sosem elégedettek az egészségüggyel, ő így fejlesztené a pécsi rendszert

2019. október 7. 17:23

Önkormányzati szűrőprogramok, ösztöndíjrendszer és a lakhatás segítése a fiatal orvosoknak, valamint szorosabb kapcsolat az önkormányzati és egyetemi kórházi rendszerek között - többek közt így erősítené a Mindenki Pécsért Egyesület támogatásával induló Péterffy Attila a pécsi egészségügyi ellátórendszert. Cserfainé dr. Kovács Ágnes ellenzéki képviselő kitért a kertvárosi rendelő ügyére egy hétfői sajtótájékoztatón.

Fotó: Facebook/Péterffy Attila

Tovább erősítené Péterffy Attila a pécsi egészségügyet, erről tartott hétfőn sajtótájékoztatót Cserfainé dr. Kovács Ágnes ellenzéki önkormányzati képviselővel a baranyai megyeszékhelyen. 

Péterffy Attila a Szabad Pécs cikke szerint bevezetőjében arról beszélt, hogy sosem lehet elégedettnek lenni az egészségügyi rendszerrel, a fontos terület megújítására és fejlesztésére a Mindenki Pécsért Egyesületnek határozott elképzelései vannak. 

A civilben gyermekorvos Cserfainé dr. Kovács Ágnes elmondta, a pécsi önkormányzat az alapellátást (felnőtt és gyermek háziorvosi ellátás, a védőnői szolgálat, fogászati és iskolarvosi ellátás) és a járóbeteg ellátást (három nagy rendelőben) adja, minden más a Pécsi Tudományegyetemhez tartozik. 

A Szabad Pécs cikke szerint az orvos és képviselő úgy fogalmazott, ezek a szintek egymásra épülnek, de sokszor nem megfelelő a kapcsolat köztük, néha az egyetemi és önkormányzati intézmények "elbeszélnek egymás mellett", és ebben az egymás mellett elbeszélésben időnként a beteg is elveszik. 

Cserfainé elmondta, a Péterffy Attila vezetésével felállt ellenzéki összefogás programjában foglalkoznak az egészségüggyel is, amelynek meghatározó eleme a megelőzés és a szemléletformálás - utóbbit már óvodás korban elkezdenék, mert bár jól működik, nem árt az erősítés. 

"Önkormányzati egészségnevelési napokat terveznek, melyekkel reményeik szerint az egész várost megmozgatnák. Ezeken nem csak ingyenes szűrések lennének, hanem például a táplálkozástudomány is szerepet kapna, akár pécsi éttermeket is bevonnának a programba" - olvasható a cikkben.

A képviselő arra is kitért, hogy ösztöndíjprogrammal, valamint a lakhatás támogatásával lehetne Pécsen tartani az orvosegyetemen végző fiatal doktorokat, mert hogy a háziorvosi ellátásban nem nagyon tapasztalható a fiatalodás, ellenben nagyarányú a nyugdíjkor környékén járó orvosok száma. Ehhez az kell, hogy az orvosok már hallgató korukban megismerhessék a járóbeteg-ellátást. Emellett a rendelőket és az intézményeket is fel kell újítani. 

Cserfainé dr. Kovács Ágnes "megemlítette, állandó téma a városban, hogy különböző a szakrendeléseken mennyi a várakozási idő. Felhívta a figyelmet arra, hogy áprilisban az önkormányzati szakbizottságban a rendelőintézeteket felügyelő Egyesített Egészségügyi Intézmények vezetőjének beszámolóját hallgatva feltűnt neki, hogy 2012-től 2018 végéig folyamatosan csökkent a betegforgalom. Az EEI-t az önkormányzat külön nem támogatja, csak az államtól várhat bevételeket a betegforgalom alapján. Minél kevesebb a betegforgalom, annál kevesebb a befolyó pénz, amit fejlesztésre lehet fordítani. Szerinte nincs kevesebb beteg Pécsen, csak a fizetős ellátások felé fordultak és fordulnak folyamatosan. Úgy véli, ez a folyamat nem jó. Ennek érdekében a várakozási időket le kell csökkenteni és arra törekedni, hogy a rendelőintézeten belül kapjanak megfelelő ellátást a betegek" - áll a cikkben. 

A lap szerint a képviselő kitért a kertvárosi rendelőintézet ügyére (mint ismert, pár napja a Szabad Pécs arról számolt be, hogy egyes szakrendelések nem működnek helyben). Mint elmondta, jó, hogy beindult a kertvárosi rendelő, de az önkormányzat ott rontotta el, hogy azt propagálta, hogy ebben a rendelőben is minden szakrendelés elérhető - holott ez nincs így, emiatt a lakosság csalódott. Ráadásul a rendelőintézet délután ötig van nyitva, így sokan nem érnek oda időben a rendelésekre. 

Cserfainé úgy vélekedett, hiába nyílt meg a kertvárosi rendelő, mivel nem lett több az orvos, így összességében nem változott pozitív irányba a pécsi, önkormányzati alapú betegellátás, mivel sem kapacitásbővítés, sem új orvosok felvétele nem történt meg, és a pénz sem lett több. 

"Betegellátási és gazdasági szempontból is újra kell gondolni a működést annak érdekében, hogy a várakozási idők csökkenhessenek és meg kell nézni, mely pontokon lehet javítani a betegellátást"

- idézte a lap a képviselőt.

Forrás: Pécsi STOP/Szabad Pécs