Péterffy vagy Vári? A számok azt mondják, hogy szoros lesz

2019. szeptember 18. 15:45 2019. szept. 18. 15:45

Ritkán olyan érdekfeszítő a matematika, mint választások idején, és a várakozások szerint kevés városban lesz olyan izgalmas az októberi választás, mint itt Pécsett. A Publicus Intézet januárban, májusban és szeptemberben is végzett Pécsett közvélemény-kutatást, ami érdekes adalékokkal szolgál a két nagy rivális, Péterffy és Vári párharcáról. A részletekről Pulai András ügyvezetőt, stratégiai igazgatót kérdeztük.

A Publicus Intézet januárban, májusban és most, szeptember elején is végzett adatfelvételt több, az őszi választásokat érintő kérdésben Pécsett. Ami a rendelkezésünkre bocsátott adatokból kitűnik, az egyértelműen az, hogy a verseny a polgármesteri székért a két nagy rivális: Péterffy Attila, az ellenzéki Mindenki Pécsért Egyesület és Vári Attila, a Fidesz jelöltje között fog eldőlni.

Kérdésünkre, hogy miként alakult a két nagy rivális ismertsége és népszerűsége az elmúlt hónapokban Pulai András elmondta: Péterffy Attila régebb óta és organikusan építkezik. (A stratégiai igazgató itt arra gondol, hogy aki még emlékszik az ellenzéki jelölt januári, fogcsikorgató hidegben tartott bemutatkozására, láthatja azt is, hogy milyen lépésekkel építkezett azóta a kampánya – a szerk.).

Az ő esetében egyenes irányú az ismertség növekedése és a népszerűség stabilitása. Ez utóbbira magyarázat, hogy ahogy növekszik egy jelölt vagy politikus ismeretsége, annál nehezebb a népszerűségét is megtartani. Péterffy esetében ez bizonyos esetekben még növekedést is hozott. Vári Attilánál az látszik Pulai András szerint, hogy viszonylag későn jött egy jelölt a relatív ismeretlenségből, aki egészen gyorsan berobbant a köztudatba. Az ő ismertségének hirtelen növekedése mögött erős médiahátszelet és egy komoly fizetett kampányt érezni. Mindenesetre a szeptemberi adatok szerint a két rivális fej-fej mellett áll ismertségben, népszerűségben Vári kissé le van maradva, ám a Publicus vezetője szerint egyértelműen két összemérhető jelöltről van szó.

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy miként viszonyulnak a két jelölthöz az ellenkező politikai erőt támogatók, azaz mit gondolnak a Fidesz szavazói Péterffy, és az ellenzéki szavazók Vári alkalmasságáról.

- Amikor nyilvánvaló lett, hogy Péterffy Attila elindul a polgármesteri székért, a Fidesz gyakorlatilag azonnal elkezdte gyalulni – vélekedett Pulai András. - Ennek ellenére méréseink szerint a Fidesz szavazói meglepően alkalmasnak tartják polgármesternek az ellenzék jelöltjét, azaz nem sikerült komoly rombolást elérni. Érdemben szerintem csak a mecseki fák ügyét érdemes itt megemlíteni, ám ebből is jól látszik, ami általánosságban is elmondható: nem baj, ha egy negatív kampánynak van valóságalapja. Hiszen azt a Fidesz szavazói is látják, hogy a Mecsek erdői még mindig a helyükön vannak. Így aztán érdemi hatást ez az ügy sem tudott elérni.

Pulai András szerint a másik oldalon azt látni, hogy Várinak nem sikerült felépíteni az alkalmasságát az ellenzéki szavazók körében, miközben Péterffy alkalmassága folyamatosan nő a pécsi népesség körében. A hirtelen berobbanás közben Vári alkalmasságáról nem sikerült meggyőzni a szavazókat, nem éri el azt a szintet, ami a saját bázistól elvárható lenne, miközben az ellenzéki szavazók és a bizonytalanok körében kimondottan alacsony ez a ráta. A Publicus stratégiai igazgatója leszögezte: ismertséget lehet venni pénzen, sőt, még népszerűséget is, alkalmasságot viszont már sokkal nehezebb, és, eddig legalábbis, a Fidesz jelöltje esetében ez nem is sikerült.

Forrás: Publicus

Pulai beszélt arról is: a helyi választásokon számít, hogy ki mennyire helyi. Azt is látszik, hogy Budapesten kevésbé fontos ez, ám vidéken annál inkább, Pécsett pedig talán még az átlagnál is fontosabb, ezt pedig nem tudja hozni a Fidesz jelöltje. Bár egyértelműen arra (is) van felhúzva Vári kampánya, hogy ő valójában mennyire pécsi, ez a számok alapján nem jött át az itt élőknek.

Forrás: Publicus

Kérdésünkre, hogy az LMP külön indulása mennyire látszik zavaró tényezőnek, a közvélemény-kutató cég vezetője elmondta: nem látni, hogy akár az LMP, akár a Mi Hazánk bele tudna szólni a versenybe, utóbbi meg már meg sem próbál. - Egyrészt kicsi az LMP szavazótábora, ráadásul sok olyan van közöttük, akik amúgy sem szavaznának ellenzéki jelöltre, jól lehet, lélekben kormánypártiak, országosan is ez a tendencia látszik érvényesülni – így Pulai.

A mostani számok alapján a szakember szerint magas részvétel várható, ahogy országosan is, és a mostani helyzetben úgy áll, hogy minél nagyobb ez a szám, az annál kedvezőbb az ellenzéknek, kevésbé számít kihívásnak a részben organikus, részben tudatosan előállított káosz – gondoljunk csak a sok kis indulóra, vagy az olykor nagyon hasonló nevű szervezetekre

Pulai András a kutatások eredményei alapján mindenképpen szoros meccsre számít október 13-án egy relatív régóta, szisztematikusan, de kevés erőforrásból építkező ellenzéki és egy hátrányból induló, de komoly erőforrással rendelkező kormánypárti jelölt között. Hozzátette: a körzetekben is a polgármesterjelölti brandek ereje lesz hatással, a két név és a mögötte álló erőké, a változást akarók és nem akarók között dől el a harc. Arra is rávilágított a Publicus vezetője, hogy bár az EP-választások nyers matekja szerint az ellenzéki erők összessége áll jobban, de el is kell vinni a szavazókat, ebben pedig a Kubatov-listát felvonultató kormányoldal erősebb. Amint fogalmazott: a mozgósítás dönti el, hogy a „nap végén” mi lesz az eredmény.

 

Szerző: Barabás Béla

Forrás: Pécsi STOP