Petíciót indít a tervezett uránbánya ellen az Energiaklub

2018. november 29. 16:43 2018. nov. 29. 16:43

A Nyugat-Mecseki Tájvédelmi Körzet megmentéséért és a Kővágószőlősre tervezett uránbánya ellen indított online petíciót az Energiaklub. A szervezet szerint az uránbánya környezetszennyező lesz, az ingatlanok leértékelődnek miatta, és az emberi egészségre is veszélyes - de a pécsiek sem akarják.

Online petíciót indított a Kővágószőlősre tervezett uránbánya ellen az Energiaklub. A civil szervezet Facebookon közzétett felhívása szerint az egykori uránbánya újranyitása több szempontból sem járható út, valamint a Magyar Urán Resources Kft. is "zavaros hátterű".

Az Energiaklub felsorolásában több ellenérv is olvasható az uránbánya újraindítása ellen:

  • A Nyugat-Mecsek Tájvédelmi Körzetben nem lehet bányászatot folytatni, a bánya viszont ezen területek alá is benyúlna.
  • Kővágószőlős, Kővágótőttős, Orfű, Abaliget, Bakonya, Bicsérd, Cserkút, Hetvehely, Pellérd mellett Pécs is közvetlenül érintett az uránbánya újranyitása miatt.
  • Bár az év folyamán korábban másodfokon is elutasították a cég környezetvédelmi engedélyezési eljárását, ezzel együtt a Pest Megyei Kormányhivatal új eljárás megindítását kérte.
  • Az uránbánya szennyezné a környezetet (például a Pécsen is használt ivóvízbázist), valamint az itt élők egészségét. Az energiaklub érvként hozza még fel, hogy az egykori uránbányászok körében ma is magas a halálozás.
  • Az Energiaklub készített egy felmérést, amely szerint 10 pécsiből 4 támogatja csak az uránbánya újranyitását. "A lakosság 64%-a úgy gondolja, hogy a bánya megnyitása természetrombolást okoz a Mecsekben" - áll a bejegyzésben.
  • A felmérés szerint 10-ből 6 pécsi gondolja úgy, hogy az uránbánya miatt az ingatlanok elértéktelenednének.
  • Az Energiaklub bejegyzése szerint az uránbánya gazdaságtalan lenne, csak állami és önkormányzati segítséggel tudna megélni. Mindezek mellett mindössze 540 munkahelyet teremtene - vagyis sokkal kevesebbet, mint az egykori uránbánya. A turizmusra is negatív hatással lenne egy működő uránbánya, ami pedig a helyi gazdaságra hatna rosszul.
  • Ráadásul az itt kitermelt uránt még el kellene vinni Oroszországba, hogy ott tovább dúsítsák, majd ez kerülne vissza Paksra. (Onnan meg, ha a kormány másik, több éve dédelgetett terve bejön, a bodai nagy aktivitású atomhulladék-tárolóba - a szerk.)
  • A bejegyzés végén a civil szervezet még hozzáteszi, a kővágószőlősi volt uránbánya rekultivilásáa most is tart, és több tíz milliárd forintot emészt fel.

    A petíciót közvetlenül ezen a linken lehet elérni.