Pluszpénz kell az Árpád-iskola felújtáshoz, mert rosszabb az állapota, mint sejtették

2020. október 19. 13:54 2020. okt. 19. 13:54

Bruttó 85 millió forintot kellene még hozzátennie az önkormányzatnak az Árpád Fejedelem Gimnázium és Általános Iskola felújításához, mert a március ót folyó munkálatok során kiderült, az épület tetőzete még annál is rosszabb állapotban van, mint amit eddig sejtettek. A vezetékek egy részét is cserélni kell, ezt a Pécsi Tankerületi Központnak kell állnia.

Az október 20-ai pécsi közgyűlés egyik előterjesztése foglalkozik az Árpád Fejedelem Gimnázium és Általános Iskola felújításával, amit az önkormányzat a Pécsi Tanerületi Központtal, mint intézményfenntartóval közösen folytat. A beruházást is közösen állják, amelynek szerződés szerinti összege 1,089 milliárd forint plusz áfa - ebből az önkormányzat egy TOP-os forrásból 329,95 millió forint plusz áfát ad, míg a többit a tankerület állja saját forrásból.

A dokumentumban írtak szerint a március eleje induló munkálatok során a kivitelezést végző vállalkozó 11 módosítási igényt terjesztett be, ebből a legtöbb nem módosítja érdemben a projekt összegét és tervezett befejezési határidejét, kettő azonban ezekre kihat. 

"A 005. számú változás-bejelentés a meglévő víz, csapadék és szennyvíz és egyes helyeken a fűtési vezetékek cseréjét tartalmazza figyelemmel arra, hogy a kivitelező által elvégzett feltárási munkák során derülhetett csak fény arra, hogy a jellemzően acél csöves vezetékek erősen korrodálódtak és javíthatatlanul sérültek. Az összesen 73.409.138 forint + ÁFA összegű pótmunka megrendeléséről a Pécsi Tankerületi Központnak szükséges döntést hoznia, tekintettel arra, hogy ezen munkák nem tartoznak az önkormányzat által megvalósítani kívánt energetikai fejlesztés körébe"

- olvasható a dokumentumban.

Az előterjesztés szerint egy másik változás-bejelentés viszont már az önkormányzatot érinti, mivel kiderült, a tető annál rosszabb állapotban van, mint az előzőleg tudni lehetett. A tetőrétegek feltárása során ugyanis napvilágot látott, hogy 

"a tetőrétegrend jelentősen átázott, a nedvesség a bitumenes ragasztások miatt a szerkezetben maradt, illetve a lejtésképzést véletlenszerűen, az éppen rendelkezésre álló építési anyaggal oldották meg. Ez vezetett a lejtést képző réteg tönkremeneteléhez, amely így már többletterhet nem visel. A tönkrement lejtés képző réteg(-ek)re új rétegrendet rátenni műszakilag nem lehetséges, mert a bent maradó nedvesség, illetve a már tönkrement részek miatt nem alakítható ki megfelelő lejtés."

Mindezek miatt a mostani tetőrétegeket le kell szedni és új rétegeket kell feltenni, erre a vállalkozó bruttó 85 millió forintot számolt és két hónappal hosszabbítaná meg a kivitelezés határidejét. A munkálatok szükségességét a műszaki ellenőr is megerősítette, ezek elmaradása kihatna a kivitelezés minőségére is. Azt ugyanakkor a műszaki ellenőr a szakvéleményében kifejtette, hogy a tetőfedésre hat hétnél többet nem irányozna elő pluszként. Az önkormányzat által felkért igazságügyi szakértő ugyanakkor e munkák költségvonzatát nettó 90,88 millió forintra becsülte, és három hónapot irányzott elő. 

Az előterjesztést szignózó Ruzsa Csaba alpolgármester azt javasolja a dokumentumban, hogy a fenti szakvéleményekre tekintettel az önkormányzat biztosítson bruttó 85,8 millió forintot az ezévi költségvetés általános tartalék keretének terhére. Az is kiderült az előterjesztésből, hogy a pluszköltségek egy részét az önkormányzat ráemelési kérelemmel elszámolhatja, ha rábólint erre az engedélyező hatóság.

 

Címlapkép: Facebook/Árpád Fejedelem Gimnázium és Általános Iskola

Forrás: Pécsi STOP