Püff neki:a pécsi Elios-nyomozást is elkaszálták

2018. november 8. 08:55 2018. nov. 8. 08:55

Legalábbis az Országos Rendőr-főkapitányság szerdai kérdésünkre azt válaszolta, hogy ajánlják figyelmünkbe a kedd esti rendőrségi nyilatkozatot, amely szerint véget ért a nyomozás. A pécsi közvilágítás-korszerűsítés kapcsán indult vizsgálatot egy időben együtt kezelték a nagy üggyel, ám a közelmúltban leválasztották arról.

Kedd este jelentette be a rendőrség, hogy "bűncselekmény hiányában megszüntették az Elios Innovatív Zrt. ügyében ismeretlen tettes ellen indult nyomozást", mivel az "OLAF jelentésében foglaltakat a minden részletre kiterjedő nyomozás nem támasztotta alá."

Idén január közepén derült ki, hogy "az OLAF (az uniós csalásellenes hivatala) megvizsgálta a 2009-14 közti magyarországi, uniós forrásból végzett közvilágítás-korszerűsítési közbeszerzéseket, és súlyos visszaéléseket és szabálytalanságokat fedeztek fel, amelyekben az Elios Innovatív Zrt. volt érintett. Az Elios Zrt-ben 2013-ig a Simicska Lajos vezette Közgép volt érdekelt, ám ebben az évben a cég átkerült Tiborcz Istvánnak, Orbán Viktor miniszterelnök friss vejének az érdekeltségébe, amit 2015. áprilisáig meg is tartott.

A 24.hu által megszerzett OLAF-jelentés többek között azt írta, a csalás elleni hivatal a két évig tartó vizsgálat után úgy látta, hogy az Elios által elnyert 35 közbeszerzés kapcsán 43,7 millió eurót, vagyis átszámítva 13 milliárd forintot kell visszakövetelni.

Bónuszként a vizsgált közbeszerzések felében, 17 esetnél szervezett csalási mechanizmus kiépítését is felfedezni vélte az OLAF. A cikk szerint a hivatal ugyanis súlyos összefonódásokat és hálózatokat tárt fel az ügyben, ráadásul többször olyanokat, melyek amúgy összeférhetetlenek lettek volna. Példának okáért említették, hogy a közbeszerzések a vizsgálat szerint úgy lettek kiírva, hogy annak leginkább csak az Elios Innovatív Zrt. tudjon megfelelni" - írtuk szerdai cikkünkben.

Mint ismert, Pécsen is az Elios Zrt. végezte el a közvilágítás-korszerűsítés első ütemét, ám ezt nem uniós pénzből finanszírozták, hanem a 2014-es helyhatósági választás után frissen megalakult önkormányzat első közgyűlésén milliárdos hitelfelvételt szavazott meg a fideszes többség.

Ám ebben az ügyben is indult végül nyomozás, Berkecz Balázs még az Együtt politikusaként márciusban tett feljelentést, ugyanis a pécsi közbeszerzésben is hasonló furcsaságok szerepeltek, mint azoknál a városoknál, ahol uniós pénzből finanszírozták a közvilágítás korszerűsítését. A pécsi ügyben is elindult tehát a nyomozás, azt május végén egyesítették az OLAF jelzései nyomán indított vizsgálattal.

Ám Zoom.hu október 15-ei cikke szerint a pécsi nyomozást végül mégis leválasztották a "nagy" vizsgálatról, és külön kezelték az eltérő finanszírozási modell miatt.

Emiatt szerdán a Pécsi STOP megkereste az Országos Rendőr-főkapitányságot (ORFK), hogy mi a helyzet ezzel az üggyel, mivel a kedd esti szóvivői nyilatkozat erre nem tért ki külön.

A válasz pár órán belül meg is érkezett, lakonikus tömörséggel:

"Megkeresésével kapcsolatban ajánljuk figyelmébe az ORFK szóvivőjének MTI-nyilatkozatát."

A válasz után telefonon kerestük meg az ORFK-t kétszer is, hogy biztos ne legyen félreértés (hogy mi erre a nagy ügyről leválasztott pécsi vizsgálatra gondoltunk a levelünkben), ám mindkétszer annyi választ kaptunk, a kedd esti nyilatkozat a mérvadó a témában.

Vagyis a rendőrség a pécsi ügyben sem nyomoz már.

Erről azonban hivatalos értesítést Berkecz Balázs még nem kapott, ezt szerdán nyilatkozta lapunknak.