Pünkösdre éledhetnek fel a baranyai fürdők?

2020. május 7. 14:55 2020. máj. 7. 14:55

Fokozatosan, járványügyi korlátozások mentén újranyithatnak a vidéki fürdők szabadtéri részei, a strandolásra azonban várni kell. A pécsi Hullámfürdő és a siklósi fürdő mondott eddig fix időpontot, a többiek még kivárnak, de vélhetően mindenki a pünkösdi hétvégét próbálja becélozni.

Május 4-én lépett életbe az a kormányrendelet, mely számos enyhítést hozott a korábbiakhoz képest. Vidéken kinyithattak a vendégkők kerthelyiségei, teraszai, a szabadtéri múzeumok, az állatkertek, illetve lehetőséget kaptak a strandok és a szabadtéri fürdők is a működésre.

Hogy miért nincs nyitva jelenleg egy fürdő sem Baranyában? Azért, mert ez csak egy jogszabály adta lehetőség, ahhoz, hogy egy fürdő működjön, rengeteg előkészületre van szükség, ami nem megy egyik napról, de még egyik hétről a másikra sem.

A pünkösdi hétvége hozhatja el a strandnyitásokat

Pécsett a PSN Zrt. közölte hétfőn, hogy megkezdik a Hullámfürdő strand részének előkészítését a korábban megszokottól eltérő, május 30-ai, szombati nyitásra. Megkezdődött a kinti medencék fertőtlenítése, tisztítása, ezt követően újra feltöltik vízzel azokat. A látogatók és a dolgozók biztonságának érdekében biztosan lesznek speciális szabályok, ezek kidolgozása a hivatalos szervek bevonásával, állásfoglalások kérésével zajlik - közölte a városi sportcég hétfőn. Ha nem jön közbe semmi, akkor a pünkösdi hétvégén már csobbanni lehet itt.

Baranyában jelenleg a Hullámfürdő mellett a siklósi fürdőről lehet tudni hivatalosan, hogy mikor tervez kinyitni. Bár a fürdő honlapján és Facebook-oldalán erről szóló tájékoztatás cikkünk írásakor nem szerepelt, a Siklósi Hírek úgy értesült, a fürdő május 29-től fogadja a vendégeket.

Lapunk úgy tudja, hogy a magyarhertelendi termálfürdő is a pünkösdi hétvégére tervezi a nyitást, azonban sok még a teendő. 

A szigetvári gyógyfürdő és a harkányi gyógyfürdő egyelőre sem a Facebook-oldalán, sem a honlapján nem közölte a tervezett nyitás dátumát.

A harkányi fürdő hétfőn azt írta, bármilyen egyértelműnek is tűnik az a megfogalmazás, hogy a strandok, szabadtéri fürdőhelyek kinyithatnak, jogilag és szakmailag többféleképpen lehet értelmezni azt. Ezért a Magyar Fürdőszövetség arra kéri a hazai fürdőket, hogy egyelőre higgadtan értelmezzék a kormányrendeletet, továbbá lehetőleg várják meg a kormányzati részletszabályokat (pl. medence- és szolgáltatástípusok, higiénia, befogadható létszámok). Ezek ismerete nélkül felelősen nem nyitható meg fürdőlétesítmény a vendégek előtt.

"A fürdővendégektől tisztelettel kérünk még néhány nap türelmet, most a kapkodás lenne a legrosszabb választás" - tette hozzá a fürdő.

Colstokkal áll majd a medence mellett az úszómester?

A fürdőknél a korábbinál eltérő, a járványügyi helyzetből fakadó előírásokat is be kell majd tartani. Müller Cecília országos tisztifőorvos csütörtökön, az operatív törzs sajtótájékoztatóján arról beszélt,  úgy kell fürdeni, hogy egy főre 4 négyzetméternyi vízfelület jusson, természetes vizek tekintetében a vízparton pedig legalább 16 négyzetméter legyen a terület, amin tartózkodunk. Jó kérdés, hogy ezt miként lehet majd betartatni.

Szerző: H. V.

Forrás: Pécsi STOP