Rábólintott a minisztérium, épülhet a napelempark a Füzes-dűlőben

2020. augusztus 4. 12:41 2020. aug. 4. 12:41

Hosszú szakmai egyeztetést követően elfogadták Pécs álláspontját a Füzes-dűlőbe naperőmű-projektek kapcsán, így újraindul a megvalósítás, és plusz önerőt sem kell beletennie a városnak.

A városháza közleménye felidézi, Pécs a korábbi városvezetés időszaka alatt Európai Uniós forrást nyert el a három 500 kW-os napelempark megvalósítására. A projekt (melynek kivitelezése elvileg 2018-ban megindult volna) az eredeti tervek szerint 100 százalékban uniós forrásból valósult volna meg. 

A több százmilliós uniós támogatást tartalmazó projektek felülvizsgálatát az új városvezetés 2019 októberét követően végezte el. Ennek keretében több hatósági állásfoglalást kért, melyek eredményeként az uniós támogatást folyósító minisztérium jelezte, hogy a támogatás összege az eredeti konstrukcióban előreláthatóan nem hívható le 100 százalékban. Ez a város számára több százmillió forintos plusz önerőigényt, terhet jelentett volna.

Az elmúlt hónapokban több szakértő és városi szakember kitartó munkájának köszönhetően egy új szakmai javaslat született, melyet véleményezésre megküldtünk a projekt támogatását biztosító minisztériumnak. A mai nappal érkezett meg a minisztérium válasza, mely a Pécs által kidolgozott javaslatot szakmailag elfogadhatónak ítélte, és ezek alapján a projekt 100 százalékos támogatása biztosítottá vált. A projektek megvalósítása tehát újraindulhat, és nincs szükség több százmillió forint forráskiegészítésre - írták.

A projekt megindulása kapcsán Hoppál Péter fideszes országgyűlési képviselő tartott sajtótájékoztatót a Füzes-dűlőben kedden, melyet a Szabad Pécs élőben közvetített a Facebookon.

A kormánypárti politikus elmondta, a három új napelempark a Zsolnay Negyed, a Kodály Központ, a Pécsi Nemzeti Színház, a Műjégpálya és a Hullámfürdő áramszámláját csökkenti majd.

(Címlapkép: Pixabay.com)

Forrás: Pécsi STOP