Rendelkezési állományba kerülnek a harkányi gyógyfürdő alkalmazottjai, ha ők is akarják

2020. április 3. 16:19 2020. ápr. 3. 16:19

Bár szárnyra kapott az a hír, hogy a Harkányi Gyógyfürdő Zrt. száznál több munkavállalójától válik meg a járványhelyzet miatt, a fürdő igazgatósága szerint ez nincs így. Ők egy javaslatcsomagot dolgoztak ki a munkavállalóknak, amely arról szól, hogy rendelkezési állományban maradnak. A felügyelőbizottsági tagok nem veszik fel a juttatásaikat, az igazgatóság tagjai pedig a juttatásuk 50 százalékát hagyják  kasszában. Úgy tudni, 140 munkavállaló maradt feladat nélkül a bezárást követően.

A napokban szárnyra kapott a hír, miszerint a Harkányi Gyógyfürdő Zrt. több mint száz munkavállalójától válik meg pár nap alatt, és maximum csak 20-25 ember marad csökkentett munkaidővel és bérrel alkalmazásban. 

Az üggyel kapcsolatban a Pécsi STOP megkereste a gyógyfürdőt és a harkányi önkormányzatot is csütörtökön (lévén a fürdő többségében önkormányzati cég). A cégnél és a városvezetésnél többek közt arra kérdeztünk rá, hogy igaz-e a hír, hány embert érint a leépítés (ha van ilyen), illetve hogy milyen feltételekkel próbálják megmenteni a munkahelyeket. Arra is rákérdeztünk, hogy a kialakult helyzetben a felügyelőbizottsági tagok, illetve az igazgatóság tagjai magukra nézve tettek-e vagy terveznek-e tenni költségcsökkentő lépéseket. 

Az önkormányzattól egy rövid választ kaptunk mindössze csütörtökön, hogy a polgármester, a fideszes Baksai Endre Tamás pénteken megválaszolja kérdéseinket. 

Pénteken azonban a gyógyfürdő elnök-igazgatójától, Marosi Andrástól érkezett meg a válasz. 

Eszerint 

"a Harkányi Gyógyfürdő Zrt. nem bocsát el senkit, a vállalat vezetősége a rendelkezésre álló anyagi lehetőségekhez képest egy foglalkoztatási csomagot dolgozott ki, a dolgozók pedig ma, azaz április 3-án 16 óráig nyilatkozhatnak arról, hogy élnek-e a cég által felkínált lehetőséggel."

Illetve még az is szerepel a közleményben, hogy 

"a Harkányi Gyógyfürdő Zrt. az összes kolléga munkájára a veszélyhelyzet jelentette kényszerű intézkedést követően is számít. Ezért a vállalat valamennyi alkalmazott számára egységesen ajánlotta fel azt a lehetőséget, hogy továbbra is rendelkezési állományban maradhatnak. "

A közleményből az is kiderült, hogy a felügyelőbizottsági tagok nem veszik fel az illetményüket, az igazgatóság tagjai pedig a javadalmazásuk 50 százalékát.

Ugyanakkor az a közleményből nem derül ki, hogy a rendelkezési állományban milyen juttatást kapnak a dolgozók, pontosan hány embert érint a kényszerű helyzet,

Az Új Harkányi Híreknek Marosi pénteken azt nyilatkozta, hogy mintegy 30 munkavállaló látja el az állandó feladatokat. 

A lap csütörtöki cikkéből pedig az derült ki, hogy mintegy 140 dolgozó maradt feladat nélkül a fürdő bezárását követően, a napi működéshez szükséges feladatok ellátást pedig "egy kritikus létszámú csoport, csökkentett munkaidőben végzi."

Marosi András közleményét teljes terjedelmében itt lehet olvasni.

 

"Mivel az elmúlt napokban több médium is megkereste a Harkányi Gyógyfürdő Zrt. igazgatóságát a dolgozóinak számáról, ezért közlemény formájában válaszolunk a feltett kérdésekre. 

A Harkányi Gyógyfürdő Zrt. nem bocsát el senkit, a vállalat vezetősége a rendelkezésre álló anyagi lehetőségekhez képest egy foglalkoztatási csomagot dolgozott ki, a dolgozók pedig ma, azaz április 3-án 16 óráig nyilatkozhatnak arról, hogy élnek-e a cég által felkínált lehetőséggel. 

A koronavírus védekezéséhez szükséges intézkedéseket sok más cég mellett a Harkányi Gyógyfürdő Zrt. is megtette, március 18-tól pedig felelősségteljes döntést hozott azzal, hogy bezárta kapuit a járvány terjedésének megfékezése érdekében. Ez azonban azt is jelentette, hogy a vállalat napi működéséhez szükséges feladatokat (a gyógyfürdő állagmegóvása, illetve a távhőszolgáltatás akadálytalan biztosítása) kevesebben látják el. Határozottan kijelentjük, hogy a Harkányi Gyógyfürdő Zrt. az összes kolléga munkájára a veszélyhelyzet jelentette kényszerű intézkedést követően is számít. Ezért a vállalat valamennyi alkalmazott számára egységesen ajánlotta fel azt a lehetőséget, hogy továbbra is rendelkezési állományban maradhatnak. 

A munkavégzés akadálytalan folytatásától és biztosításától függetlenül, a cég stabilitásának biztosítása érdekében a cég Felügyelő Bizottságának tagjai nem veszik fel az illetményüket, a Harkányi Gyógyfürdő Zrt. igazgatóságának tagjai pedig a juttatásuk 50 százalékát. 

Tájékoztatásul közöljük, hogy a fennálló járványhelyzet, valamint a fürdő bezárása a fejlesztéseket ezeddig nem akadályozta. Az ősszel megkezdett 3-as medencecsarnok rekonstrukciójának kivitelezési munkálatai jelenleg is zajlanak, a tervezett fejlesztésekhez szükséges kiviteli tervek, valamint a megvalósíthatósági tanulmányok elkészítése is folyamatban vannak. Kérem, hogy a hiteles tájékoztatás érdekében változtatás nélkül közöljék a fent leírtakat."

 

Szerző: V.G.

Forrás: Pécsi STOP