Rengeteg pécsi is érintett: elmarad a hétvégére tervezett tömeges oltás

2021. március 5. 12:43 2021. márc. 5. 12:43

Megtartotta szokásos napi sajtótájékoztatóját az operatív törzs, ahol elhangzott, hogy a hétvégére tervezett tömeges oltás, melynek során 74 ezer ember kapta volna meg a koronavírus elleni védőoltást, elmarad.

A tájékoztatón először György István államtitkár beszélt, aki arról szólt, hogy az e hétre tervezett oltási program a megfelelő ütemben halad, azonban közölte, hogy a hétvégére tervezett tömeges oltás, melynek során 74 ezer embert kívántak beoltani, egy későbbi időpontban valósul majd meg. Az érintetteket az AstraZenecával akarták beoltani és sms-ben értesültek a részletekről. A vakcinázást azért kellett elhalasztani, mert probléma lépett fel az adatbázis szinkronizálása közben. 

Kapcsolódó: "Tragédia lehet, ha nem lépünk" - mondta Orbán Viktor, aki megengedte a virágboltoknak, hogy nőnapon nyitva legyenek

Mint mondta majd jelzik a jelentkezőknek, mikor, hol kerül sor az oltásukra. A jövő héten 400 ezer vakcina beadására lesz lehetőség – mondta.

A tegnap bejelentett szigorításokkal kapcsolatosan elmondta, hogy a részletszabályok hamarosan olvashatók lesznek a kormányrendeletben. 

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár pedig ismertette a részletszabályokat az oktatás esetében: az óvodákban március 8-ától rendkívüli szünet lesz április 7-ig, az iskolákban március 8-tól 31-ig digitális oktatás lesz, majd egy hét tavaszi szünet következik a nyitás előtt. Az iskolákban, óvodákban egyébként nem szerveznek gyermekfelügyeletet, de az étkeztetést biztosítják. Majd hozzátette, hogy április 7-én jelenléti oktatásban nyitnak újra ezek az intézmények. 

A középfokú felvételi vizsgáknál azt javasolják, a szóbeliket az online térbe helyezzék át. A kollégiumokban nincs lakhatás, de engedélyezhetik ezt az érettségire készülőknek, vagy méltányosság alapján. A sportkollégiumoknál is ugyanez a helyzet – foglalta össze Maruzsa.

Müller Cecília elmondta: drasztikusan emelkedik a harmadik hullám. Napról napra nő a regisztrált fertőzöttek száma, az elmúlt 24 órában 6369 új fertőzöttet regisztráltak és elhunyt 143 ember. Müller arról is beszélt, hogy egyre többen kérik a védőoltásokat, mint mondta, az „oltakozási kedv” most, az elmúlt héten 42 százalékra növekedett ismereteik szerint.

Arról is beszámolt, hogy az a döntés született, hogy a Favipiravir nevű szert járóbeteg-ellátásban (háziorvosoknál) is használni fogják. A gyógyszerszedés előtt nyilatkozatot kell tenni a betegnek, de előtte tájékoztatást kap. A készítmény megakadályozhatja azt, hogy kórházba kerüljön az illető.

Tovább az országos tiszti főorvos arról is beszámolt, hogy egy csúcslaboratórium jön létre a Nemzeti Népegészségügyi Központ területén kormányzati és uniós forrásból, melyben a különleges, legveszélyesebb kórokozók diagnosztizálását végzik majd. 

Fotó: MTI/Máthé Zoltán