Rezeg a léc a rosszul teljesítő kormánypárti országgyűlési képviselőknél?

2019. december 23. 12:58 2019. dec. 23. 12:58

Sajtóhírek szerint Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz vezetője nem túlságosan elégedett az őszi önkormányzati választás eredményével, ezért akár 15-20 választókerület élén is lecserélhetik parlamenti képviselőket. Baranyában tavaly Csizi Péter vesztett, idén Hoppál Péter körzeteiben sem ment jól a kormánypártnak a helyhatósági választás, nagy kérdés, hogy 2022-ben kit indít a két pécsi központú kerületben a Fidesz.

A 24.hu cikke szerint Orbán Viktornak finoman szólva sem tetszett az őszi önkormányzati választás eredménye, ezért a leggyengébben teljesítő választókörzetekben - melyek száma akár 15-20 is lehet - úgy hírlik, hogy lecserélheti az elnököket (akik a legtöbb helyen az adott körzet országgyűlési képviselőivel azonosak).

A lap szerint vannak, akiknek vélhetően azért nem osztanak lapot 2022-re a kormánypártban, mert zűrös ügyek vannak körülöttük, mások azért nem újrázhatnak, mert a 2018-as országgyálési választáson sem sikerült egyéniben megnyerni az adott választókörzetet. 

A 24.hu megemlíti Csizi Péter egykori fideszes országgyűlési képviselőt, volt pécsi alpolgármestert, aki 2018-ban Mellár Tamással szemben maradt alul a küzdelemben. És bár a fideszes Hirt Ferenc országgyűlési képviselő halála után ő lett volna a következő, mint ahogy Balog Zoltán mandátumvisszadásakor is, végül nem került be a Parlamentbe. (Más kérdés, hogy Csizit alaposan kistafírozták: három állami cég ügyvezető igazgatója havi bruttó 4 millió forintért.)

De az sem segít sokat az esetleges újrainduláson, ha a választókörzetbe tartozó településeken az ellenzék tudott nyerni a városokban. Baranyában a 02-es számú országgyűlési egyéni választókerület ilyennek számít: a megyeszékhelyen az ellenzék nagyarányú győzelmet aratott, Kozármislenyben sem sikerült az áttörés a Fidesznek, és bár Komlón a polgármester kormánypárti maradt, a képviselő-testületben többsége lett az ellenzéknek. Ez Hoppál Péter volt kulturális államtitkár körzete, és ezzel az eredménnyel annyira nem lehet elbüszkélkedni, vélelmezhetően az ő esetében is alapos megfontolások fognak történni, hogy 2022-ben újraindítják-e, vagy sem.

Forrás: Pécsi STOP/24.hu