Riasztást adtak ki a szélvihar miatt, 106 kilométeres lökést mértek reggel

2020. február 10. 08:50

Országszerte erősödik a szél, emiatt több megyére és a fővárosra másodfokú, a többi megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat. Sopronnál 106 kilométeres széllökést mértek reggel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szerint is veszélyes lesz a hétfő.

Fotó: Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Arról, hogy viharos széllel indul a hét, már vasárnap írtunk. A hétfő reggeli legfrissebb előrejelzés szerint délelőtt már országszerte lehet számítani erős vagy viharos széllökésekre. Főként a Dunántúlon lehetnek viharos, óránként 70-90 kilométeres széllökések. A nap első felében ettől erősebb lökések csak a hegyekben fordulhatnak elő. Az Időkép.hu délelőtt fél 9 után azt írta, Sopronnál 106 kilométer per órás széllökést mértek.

A hétfő délutáni órákban egy hidegfront érkezik, melynek környezetében országszerte viharos, elsősorban az Észak-Dunántúlon erősen viharos, 80-100 kilométeres, néhol 100 kilométer feletti széllökések is lehetnek. A hétfő esti órákra, a front átvonultával, átmenetileg mindenütt csillapodik a légmozgás, kedden napközben azonban ismét többfelé - a délnyugati országrész kivételével - viharossá, az északi országrészben erősen viharossá fokozódik a szél.
    
A viharos szél veszélye miatt Budapestre, Pest, Bács-Kiskun, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Veszprém és Zala megyére másodfokú, a többi megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. Számos járásban riasztás is él már:
 

Forrás: met.hu

A hidegfront mentén a Dunántúlon - legnagyobb eséllyel a Dél-Dunántúlon helyenként egy-egy zivatar is kialakulhat - tették hozzá. Emiatt Baranya, Bács-Kiskun, Somogy és Tolna megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.


Figyelmeztetést adott ki a katasztrófavédelem

A BM Országos Katasztrófavédemi Főigazgatóság vasárnap este Facebook-bejegyzésben figyelmeztetett a veszélyre. Megjegyezték, vasárnap délelőtt érte el Nyugat-Európát a Ciara nevű viharciklon, ennek a hatását érezzük mi is. Hétfőn és kedden országszerte lehet számítani akár 90 km/órás sebességet is meghaladó, rendkívül erős széllökésekre. A hidegfront mentén a Dunántúlon egy-egy zivatar is kialakulhat.

"A Ciara fákat csavarhat ki a földből, vezetékeket szakíthat le, megrongálhatja a házak tetőszerkezetét, közlekedési zavarokat és akadályokat idézhet elő, ezért fontos, hogy készüljünk fel és tudatosan védekezzünk az erős széllökések ellen: zárjuk be a nyílászárókat, vigyünk be a házba minden olyan tárgyat, amelyet a szél felkaphat, áramtalanítsuk az elektromos berendezéseket, készüljünk fel egy esetleges áramszünetre, ne hagyjuk felügyelet nélkül a gyerekeket és a betegeket, valamint ha tehetjük, ne menjünk ki a szabadba"

- figyelmeztet a katasztrófavédelem. Hozzáteszik, ha mégis a szabad ég alatt ér minket a szélvihar, viselkedjünk nyugodtan és körültekintően: keressünk védett, stabil helyet (épületeket és aluljárókat), kerüljük a fákat, védjük a szemünket, az erős széllökések ellen pedig oszlopba vagy kerítésbe kapaszkodjunk. A kisgyerekeket fokozottan védjük a széltől. Hagyjuk el járművünket, mert bentről csak korlátozottan érzékelhetők a fenyegető veszélyek (például egy fa dőlése). Ne közelítsük meg se a leszakadt vezetékeket, se az állatokat, mert a viharban viselkedésük kiszámíthatatlanná válhat. Veszélyhelyzet, baleset és viharkárok esetén haladéktalanul hívjuk a mentőegységeket a 112-es telefonszámon!
 

Forrás: Pécsi STOP