Rusvai Miklós: októberben várhatóan gyorsul a járvány

2021. október 3. 09:41 2021. okt. 3. 09:41

Októberben várhatóan gyorsul a járvány és az influenza vírus is megjelenhet – mondta Rusvai Miklós virológus az M1 aktuális csatornán vasárnap reggel.

A hűvösebb, nedvesebb időben egyre gyakoribbak a náthás tünetek, óvodai, iskolai fertőzések, és pusztán a tünetek alapján, nehéz megkülönböztetni, hogy a tucatnyi nátha vírus valamelyike, légúti allergia, koronavírus, vagy éppen az influenza okozza a fertőzést – mondta a szakember.

Rusvai Miklós arra figyelmeztetett: az influenza és a koronavírus együttes jelentkezése mindig súlyosabb. Az előző szezonban elmaradt az influenza járvány – csak tíz alatti, hivatalosan megerősített eset volt –, a fertőzés terjedését a maszkviselés is erőteljesen korlátozta.

Annak kapcsán, hogy egy angol kutatás szerint az ottani intenzíven kezelt covidos betegek 99 százaléka nem volt beoltva, a szakember azt emelte ki: a vakcina a fertőzést ugyan nem akadályozza meg, de a súlyos, halálos megbetegedést igen.

Rusvai Miklós beszélt arról is, hogy a Delta variáns felfedezése óta is találtak számos újabb mutációt, de ezek között nincs olyan, amely aggodalomra adna okot a terjedőképessége miatt, vagy mert nem véd ellene a vakcina.

Forrás: MTI