Ruzsa Csaba: tartjuk a béremeléseket, mennek a támogatási programok

2020. július 10. 16:05 2020. júl. 10. 16:05

A költségvetés, a 2019-es zárszámadás, a járványhelyzet cégekre gyakorolt hatása és a közbiztonság is téma volt a pécsi önkormányzat pénteki sajtótájékoztatóján, melyekről Ruzsa Csaba alpolgármester beszélt.

- A 2019-es zárszámadás normál esetben egy sima menetrend lenne, de a jelenlegi városvezetés ígéretet tett egy pénzügyi átvilágítás lefolytatására, mely mostanra lefutott, és a kötelezettségállományra, valamint a feladatellátások során keletkezett szerződésekre fókuszált - kezdte az alpolgármester.

A vizsgálat rámutatott, volt egy jelentős vállalati adósságállomány, valamint a működési hiányra kapott 8,5 milliárdos támogatás visszafizetése a 2019-es költségvetési gazdálkodás során kis formában került figyelembe vételre. Emlékeztetett, a tartozás 9,5 milliárdról 8,5 milliárdra csökkent, azonban a város tavaly 4,9 milliárd forint értékben döntött olyan források elköltéséről, mellyel a szakértők szerint inkább takarékoskodni kellett volna.

Felidézte, 2019 decemberében volt egy közgyűlés, mely során döntöttek sok, korábbi kötelezettségvállalás megszüntetéséről. A 4,8 milliárdból 2,8 milliárdot visszavettek, ez az idei maradvány tekintetében jelenik meg. 

"Öt cégnél tartjuk a béremeléseket, mennek a támogatási programok, nem kell majd senkit kirúgni, nem kell hozzányúlni elindult uniós projektekhez, és a még nem indultakat is tudjuk támogatni"

- folytatta Ruzsa. Ez egyrészt köszönhető a veszélyhelyzeti alapnak, másrészt pedig a tavaly év végi közgyűlési döntés nyomán több mint 2,5 milliárdos megtakarítás jelenik meg. A 2020-as költségvetés tekintetében közel 3 milliárd kiadásnövekedéssel, bevételcsökkenéssel számolnak, melynek fedezetét a fenti módon tudják biztosítani.

Az alpolgármester elmondta, jelenleg a Pénzügyi és Költségvetési Főosztállyal hetente-kéthetente vizsgálják felül a költségvetés állapotát, folyamatos monitoring zajlik augusztus 31-ig. Megjegyezte, nem biztos, hogy szeptember elsejétől lesz e téren változás, viszont az ősz eleje vízválasztó lesz a gazdasági újranyitás folyamatában, látszik majd, hogy a cégek milyen mértékben tudnak majd teljesíteni az adóbevételek tekintetében.

Emlékeztetett arra a felmérésre, melyet száznál több helyi cégnek küldtek ki annak érdekében, hogy felmérjék a járvány gazdasági hatásait. Ezen visszajelzések figyelembevételével az látszik, hogy az az idei adóbevételek, melyek 9,6-9,7 milliárd forintra voltak tervezve, 2 milliárd forinttal csökkentek iparűzési adó tekintetében.

"Reálisan 2020-ban, és vélhetően 2021-ben is jelentős adóbevétel-kiesés várható a gazdasági visszesés miatt. Egy nehéz feladat előtt állunk"

- mondta. Szólt arról is, hogy készülnek a koronavírus-járvány második hullámára, napi kapcsolatban állnak a pécsi virológiai laborral, folyamatos az eszközbeszerzések előkészítése.

Beszélt arról is, hogy a veszélyhelyzeti alap létrehozásával felfüggesztették ugyan a kulturális, civil- és sportkereteket, de a július 15-ei közgyűlést követően újra megkezdődtek a kifizetések ezen keretekből.

Emlékeztetett Fogarasi Gábor korábbi szavaira, miszerint egy 65-70 millió forintos keretből támogatja a pécsi önkormányzat hamarosan a kisebb, de eredményesebb pécsi sportegyesületeket és klubokat, továbbá Pécs olimpikonjait, paralimpikonjait.

Megemlítette, hasonló egyeztetéseket folytattak civil és kulturális egyesületekkel, többek között arra fókuszálva, hogy ne halmozódjanak fel a működésükben gondot jelentő kötelezettségek. Azon keretek, melyeket most nem osztanak ki, maradnak a veszélyhelyzeti alapban, azokról a szeptemberi-októberi időszakban fognak dönteni.

A közbiztonság helyzetére rátérve Ruzsa arról beszélt, a járvány utáni enyhítés miatt különféle problémák léptek fel. Pécs-Kelet különösen hangsúlyos, ebben a városrészben, ahogy arról korábban már szó volt, egy közbiztonsági centrumot alakít ki az önkormányzat, ez szintén a július 15-i közgyűlésen lesz téma. 

Ruzsa Csaba szólt arról is, hogy új tendert írnak ki az összes önkormányzati intézmény, cég és hivatal mobiltelefon-szolgáltatását illetően, mellyel 20-25 százalékos megtakarítást tudnak elérni a tervek szerint.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy nekiállnak az új pécsi vásárcsarnok megépítésének, pályázatot ír ki az önkormányzat a Zsolnay Örökségkezelő vezetői posztjára, valamint a szociális szférában dolgozók jutalmazása is téma lesz a július 15-i rendkívüli közgyűlésen.

Szerző: H. V.

(Címlapkép: Pécsi STOP)

Forrás: Pécsi STOP