Sásdon is többen vannak karanténban, de betegről egyelőre nem tudni

2020. március 24. 10:45 2020. márc. 24. 10:45

Sokan jöttek haza az elmúlt időszakban külföldről, őket arra kérte a sásdi polgármester, hgy maradjanak otthon karanténban - de vannak, akik hatósági házi karanténban vannak. A város képviselő-testülete lemondott a tiszteletdíjáról, hogy ezzel is hozzájáruljanak a védekezés költségeihez.

A bama.hu cikke szerint Sásdon többek is karanténban vannak, a város polgármestere, Jusztinger János elárulta, a külföldről (például Ausztriából) hazaérkezőket arra kérték, hogy házi karanténban legyenek, és emellett vannak olyanok, akiknél a hatóság rendelte el a szigorú otthonmaradást. Ugyanakkor a polgármester nem tud arról, hogy lenne Sásdon koronavírussal fertőzött személy. 

A cikk szerint a baranyai kisváros képviselő-testülete lemondott a tiszteletdíjáról, hogy ezzel is hozzájáruljanak a védekezési költségekhez. 

A helyi varroda 1500 darab szájmaszkot készített el, amit ingyen adott ád az önkormányzatnak (ennek ára közel egymillió forint lett volna), amit a napokban fognak kiosztani. A településen van önkéntes csoport is (Koronavírus Sásdi Önkéntesek), már jó százan jelentkeztek hozzájuk. Ők a maszkok gyártásában, az ahhoz szükséges alapanyag bszerzésében, illetve az idősek számára ők végzik a bevásárlást és a gyógyszerek kiváltását. 

A cikk szerint a hétvége óta egy kisbusszal járnak körbe a településen, és hangosbemondóval hirdetik ki a fontosabb tudnivalókat (például, ha a betegségre utaló tüneteket tapasztalnak, akkor hívják a háziorvost; az idősek maradjanak otthon; a gyerekek ne csoportosuljanak).

"A település konyhája továbbra is működik, innen szállítanak ételt az időseknek, szociális rendszerbe tartozóknak, és a közmunkások, polgárőrök is kapnak egy-egy napi meleg ételt, hiszen a járvány miatt nem áll meg a hétköznapi élet, például most készül a járda a Fáy utcai Sportparknál"

- olvasható a cikkben.

Forrás: Pécsi STOP/bama.hu