Sem Páva, sem Csizi nem jelent meg a Volvo-ügy tárgyalásán

2021. november 29. 10:32 2021. nov. 29. 10:32

Páva Zsolt, Pécs korábbi fideszes polgármestere chicagói feladataira hivatkozott, Csizi Péter pedig betegségre, amivel ma reggel mentette ki magát.

Mint arról korábban többször beszámoltunk, hosszabb kihagyás után, ma folytatódott Kaposváron a pécsi Volvo-ügy tárgyalása. Mint azt a Pécsma cikkéből megtudtuk, a bíróságon rendre megjelent az első és a másodrendű vádlott, de a beidézett tanúk közül sem az washingtoni diplomatai elfoglaltságaira hivatkozó Páva Zsolt, sem Csizi Péter volt fideszes országgyűlési képviselő, és volt pécsi alpolgármester nem jelent meg.

forrás: MTI
forrás: MTI

A SzabadPécs értesülése szerint Páva Zsolt azt mondta, az ünnepekre hazajön, akkor szívesen áll rendelkezésre, addig azonban nem lesz tárgyalás, ez egészen biztos, így őt majd a bíróság vélhetően más módon hallgatja meg. Állítólag a volt polgármester korábban jelezte a bíróság felé távolmaradását, viszont a SzabadPécs a múlt hét közepén kapott arról hivatalos információt, hogy addig senki sem jelezte a távolmaradását, pénteken dél körül pedig egy újságíró kollégával beszéltek telefonon, akinek azt megelőzően néhány perccel mondták azt telefonon a kaposvári bíróságon, hogy egyelőre még senki sem mentette ki magát. Több mint érdekesek ezek a történések, hiszen többek között az is kiderült, hogy Páva kihallgatása későbbiekben  már  nem lesz nyilvános,.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gyors összefoglaló az ügyről: 2015-ben Pécs városa 3,5 milliárd forintos hitelből szerzett be 115 használt Volvo-buszt Hollandiából. 

Az akkor még működő Népszabadság cikkéből 2016. június 4-én kiderült, jó egymilliárd forinttal olcsóbban is meg lehetett volna szerezni a holland buszokat.

2016. novemberében rendelték el a nyomozást, melyet a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság kapott meg, iratlefoglalások is voltak a városi buszos cégnél, aztán 2019 elején kiderült, hogy három gyanúsítottja van a nyomozásnak, és hogy Hollandiában is zajlik egy eljárás a buszbeszerzés kapcsán (sőt, Szerbia felé is jogsegélykérelemmel élt az ügyészség 2017-ben).

AZ ÜGYÉSZSÉG SZERINT 606 MILLIÓ FORINTNYI VAGYONI KÁR ÉRTE AZ ÖNKORMÁNYZATI CÉGET A BUSZBESZERZÉSKOR!

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Folytatva a mai eseményeket, a volt harmadrendű vádlott, aki elismerte bűnösségét (őt korábban ezért már el is ítéltek) tanúként meg akarta ma hallgatni a bíróság, viszont ő is szintén betegségre hivatkozva maradt távol.

A bíróság jelenleg iratismertetést tart. Mint azt a Pécsma cikkéből megtudtuk, elhangzott egy figyelemreméltó, eddig nyilvánosságra nem került információ:

A másodrendű vádlott az ügyet elindító holland hatóságnak először azt nyilatkozta, hogy lottón nyerte a pénzt, amit egy holland bankba akart átutalni szerbiai bankszámlájáról. Az összegről kiderült, hogy a közvetítői jutalékának egy része volt.

 

Dr. Vadócz Attila bíró iratismertetéséből kiderült:

a holland hatóságnak nem volt világos, hogy a pécsi önkormányzat és a Tüke Busz miért bólintott rá a közvetítő cég árajánlatára, amikor tudomásuk lehetett az eredeti, alacsonyabb árról. Valószínűsítették, hogy a közvetítői pénzből meg kellett vesztegetni valaki(ke)t. A hollandok nem értették, miért fizetett ki a másod- és harmadrendű vádlottnak ennyi pénzt a közvetítő holland cég, a Bus and Coach.

 

Amint új információkat tudunk meg, folytatjuk cikkünket. Maradjanak résen.  

Szerző: BoCsa

Forrás: Pécsma, SzabadPécs, PécsiStop