Sétatéri világörökség: felülvizsgálja a beruházást az önkormányzat

2020. január 16. 14:46 2020. jan. 16. 14:46

Teljesen felülvizsgálja a pécsi városvezetés a tervezett sétatéri beruházást, amelyet még az előző önkormányzat idején határoztak el, és amely a világörökségi részek bemutathatóságát növelné. A beruházás azonban fakivágásokkal járt volna, emiatt civilek és pártok is tiltakoztak. Az új vezetés a lakossági igényeket is figyelembe fogja venni.

Mint ismert, tavaly május elején jelent meg az a közbeszerzési kiírás, melyből kiderült, hogy a Sétatéren és körzetében található ókori leleteket (az Apáca utcában, az Ókeresztény Mauzóleumnál és a Cella Septichora környéki területeken) kívánná fejleszteni az akkor még fideszes többségű önkormányzat.

A 900 millió forintos beruházás kiírásában azonban az is szerepelt, hogy 15 fát ki kell vágni ehhez, emiatt pedig helyi civilek és pártok is tiltakoztak, Páva Zsolt akkor még regnáló polgármester balliberálosozott és egy közleményben azt fejtegette, hogy nem is annyi fát vágnak ki, hanem kevesebbet, és azokat is visszapótolják. Az is kiderült, hogy a Cella Septichora bővítése miatt a fölötte álló Kioszk vendéglátóipari egységet is be kell zárni az építkezés ideje alatt, és még alá is kell majd támasztani - írtuk korábbi cikkünkben.

A közbeszerzés jelentkezési határidejét tavaly nyáron többször is meghosszabbították, végül aztán idén január közepén kiderült, a közbeszerzést szép csöndben lezárták már a nyár végén, az őszi önkormányzati választás után felálló új városvezetés pedig átgondolja a dolgot, így tavasszal nem állnak neki a beruházásnak, a Kioszk pedig idénre is kinyit majd - írtuk január 15-ei cikkünkben

A Pécsi STOP megkereste a városházát, hogy mi az álláspontja a beruházással kapcsolatban, kérdéseinkre az alábbi választ kaptuk:

"A fejlesztés ügye már a kampányban is előjött, kezdettől érzékeny témának számít. A jelenlegi városvezetés a projekt teljes felülvizsgálatát végzi, a lakossági igényeket is figyelembe véve, amelyek ellenzik az érintett fák kivágását. A mostani állapot szerint valószínű, hogy a közbeszerzési eljárást annak eredeti formájában még egyszer nem írja ki az önkormányzat. A projekt költségvetése mindezek fényében további külön egyeztetést igényel."

 

Szerző: V.G.

Forrás: Pécsi STOP