Sikerült átütemezni a Vásárcsarnok felújítását: maradhatnak az árusok

2020. december 2. 14:04 2020. dec. 2. 14:04

Páva Zsolt polgármestersége alatt csaknem két évet késett az új pécsi vásárcsarnok felújítása, az ebből adódó problémák megoldása pedig az új városvezetésre hárult. Nem kis feladat ez, de már vannak eredmények. A Vásárcsarnok árusainak képviselőiből álló küldöttség kedd délután tartott megbeszélést a pécsi városvezetéssel, egy hónap alatt már másodszor azért, hogy egyeztessenek az új csarnok építése és a régi csarnoképület felújítása miatt kialakult helyzetről. Annyi már biztosan eldőlt, hogy a régi csarnoképületből 2021 vége előtt nem kell kiköltözniük.

A jelenlegi városvezetés kényszerhelyzetbe került 2019 végén az új Vásárcsarnok építése miatt. Az új épületnek ugyanis addigra már állnia kellett volna, de a projekt több mint kétéves késésben volt, az építkezés nem indult el. A régi csarnoképület felújítására elnyert 800 millió forintos pályázat megvalósítása pedig még meg sem kezdődött. Ahhoz, hogy a támogatásokat ne veszítse el az önkormányzat, haladéktalanul lépnie kellett: a korábban hiányzó kiviteli tervek elkészítése után nyáron elindult az új csarnok építése, és megkezdődött a régi csarnoképület felújításának előkészítése is. -Írja közleményében a pécsi önkormányzat

Közölték azt is, hogy a jelentős csúszások és a projekt elszámolásának végső határideje miatt tarthatatlanná vált az előző – a két projekt tekintetében évekig halogató – városvezetés ígérete, és világos lett, hogy a régi csarnoképület felújítását már az előtt el kell indítani, mielőtt az új épület elkészülne. Mindez azt jelenti, hogy egy átmeneti időszakra ideiglenes helyre kell költöznie az árusoknak.

 

Nem csak az idő hiánya hanem a tiltakozók is nehezítették a folyamatok gyorsaságát.

A Vásárcsarnok bérlői a várható bevételkiesésük miatt tiltakoztak ez ellen, küldöttségükkel kedden másodszor ült le egyeztetni a pécsi városvezetés. A megbeszélésen elhangzott: az önkormányzat egy éve dolgozik azon, hogy a korábban elszenvedett késedelem ellenére oly módon valósulhasson meg mindkét beruházás, hogy a városnak nem kell lemondani a támogatásokról, és a bérlők szempontjai is érvényesülhessenek. Ennek érdekében az elmúlt hetekben a városvezetés a szaktárcával a határidők módosításáról, a tervezőkkel és a kivitelezőkkel pedig a projektek felgyorsításának lehetőségeiről egyeztetett, miközben megoldást próbált találni az árusok problémáira is. – áll a közleményben

A tárgyalások eredményeként sikerült átütemeztetni a régi csarnok felújítását, amivel felgyorsulhat a beruházás. Így a régi csarnoképületet csak az eredetileg tervezettnél később, legkorábban várhatóan 2021 végén kell kiüríteni, azaz a bérlők addig a régi csarnokban maradhatnak és az eredetileg tervezettnél rövidebb ideig lesz szükség ideiglenes árusítóhelyre..

A határidőről azt tudtuk meg, hogy az egyeztetés végén a felek leszögezték, hogy 2021 augusztus végéig kell megállapodniuk arról, hogy a régi csarnok bérlői közül ki milyen feltételekkel tud átköltözni az új vásárcsarnokba.

 

A pécsi Fidesz a hír hallatán rögvest egy nyilatkozatban köszönetét fejezte ki az önkormányzat felé, mi szerint „megfogadták a tanácsukat”. Kicsit abszurd tőlük ez a fajta megnyilvánulás, azok után, hogy miattuk csúszott a felújítás éveket, illetve, hogy a Fidesz az a párt akik mikor vezető pozícióban vannak valahogy sosem nyitottak a nyílt párbeszédre, de higgyük el  hátsószándék nélküli őszinte örömüket. Bár megjegyzem, hogy a bérlők uszítása nélkül is létrejött volna a párbeszéd a két fél között.

 A Fidesz – Magyar Polgári Szövetség Pécsi Képviselőcsoportja közleménye:

„Örömmel olvastuk, hogy megfogadta a városvezetés a Fidesz képviselőcsoportjának javaslatát, és így sikerült jövő év végéig rendezni a bérlők helyzetét: maradhatnak a régi Vásárcsarnokban. Ez családok százainak megélhetését jelenti a valóságban, és azt, hogy a pécsiek továbbra is ott és úgy vásárolhatnak, ahogy eddig. 

Az új városvezetés közel egy évnyi tétovázása és döntésképtelensége miatt be akarta záratni a Vásárcsarnokot, úgy, hogy az új csarnok csak egy évvel később készül el. Az ügyben tartott fórumon azt sem tudta megmondani a városvezetés, hogy az árusok hol árulnak majd, és a vásárlók hol fognak vásárolni ezen idő alatt, sőt azt sem, hogy az új csarnokban lesz-e garantált helye a bérleti szerződéssel rendelkező árusoknak.

Mi már akkor azt javasoltuk, hogy az önkormányzat kérelmezze a régi csarnok irodaházzá történő átépítési határidejének kitolását, annak érdekében, hogy a bérlőknek semmiképpen se kelljen kiköltözniük jelenlegi helyükről idő előtt, különös tekintettel arra, hogy nagyon nehéz év áll mögöttük.

A bérlői felháborodás hatására az azóta eltelt másfél hónap úgy tűnik elég is volt arra, hogy a javaslatunkat megfogadva a városvezetés a szaktárcákkal lefolytassa a szükséges tárgyalásokat.

Ha előbb lépett volna az ügyben az új városvezetés, akkor ez a helyzet és a bérlők felesleges riogatása sem következett volna be. Mert bármennyire is próbálja most azt hangoztatni a városháza, hogy már egy éve a megoldáson dolgoznak, mindenki előtt világos, hogy még az októberi fórumon sem említették ezt, sőt határozott és kész forgatókönyvvel érkezett a Vagyonhasznosító igazgatója arról, hogy mikortól fogják kitenni és áthelyezni egy ismeretlen helyre a bérlőket. Csak a lakossági felháborodás, a több mint tízezer aláírás hatására gondolták meg magukat!

Ami a bérlők jogi helyzetét illeti, sajnos e tekintetben a városházi közlemény még mindig hallgat és homályosan fogalmaz arról, hogy majd valamilyen külön-külön tárgyalást kívánnak folytatni velük. Véleményünk szerint egyetlen kérdést tehet csak fel az érvényes bérleti szerződéssel rendelkező bérlőknek a Vagyonhasznosító: kívánnak-e maradni? Amennyiben igen, úgy lehetőséget kell biztosítani számukra az új csarnokban is!

Forrás: Pécsi STOP