Sok száz millióba kerülhet az új pécsi stadion fenntartása

2020. július 8. 11:11 2020. júl. 8. 11:11

Amit várhatóan az önkormányzatnak kell majd állnia. A létesítmény építésének költségét is 12-18 milliárd forint közé saccolják.

12-18 milliárd forintra saccolja az 5-8 ezer fős új pécsi stadion megépítésének költségét egy tanulmány Péterffy Attila pécsi polgármester szerint, a bahir.hu pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a létesítményt fenn is kell tartani az elkészülte után, és ez is elég borsos összeget jelenthet.

A lap pár példát is hozott a fenntartási összegekre, mint a cikkben olvasható, a fővárosi Puskás-stadion fenntartása éves szinten 1-2 milliárd is lehet, Szombathelyen az önkormányzat évi 145 millióval számolta a fenntartási költségeket. Várhatóan, ha egyszer megépül a pécsi létesítmény, akkor itt is az önkormányzat lesz, aki állja a költségeket. A cikk szerint egy ekkora méretű stadion éves fenntartása nagyjából 250-300 millió forint lehet.



Mint ismert, a PMFC NB II-be jutásával Hargitai János KDNP-s országgyűlési képviselő, volt klubelnök - aki 2015-ben mondott le, miután a csapat kiesett az élvonalból - is felpörgött, és pár napja egy levelet posztolt a Facebook-oldalán, ami szerint Orbán Viktor miniszterelnök rábólintott arra, hogy legyen új stadion Pécsen. 

Ennek hírére hirtelen az az egyelőre még meg nem erősített szóbeszéd támadt, hogy a csapat új tulajdonosa György Tamás, a közétkeztetésben jelesen szereplő Hungast vezetője lehet. Mindenestre Bánki Erik fideszes képviselő gyorsan átnyomatott a parlamenten egy törvénymódosítást, amely pont a PMFC-nek tud kedvezni. A pécsi önkormányzat ugyan eltökélt a csapat támogatásában, de azt már korábban jelezte Péterffy Attila polgármester, hogy keresik a támogatókat, mert egyedül nem tudják állni az NB II-vel járó költségeket. 



 

A pecsma.hu a stadionépítés kapcsán megkérdezte az utca emberét. Voltak olyanok, akik örültek neki, mások inkább a hiányzó fürdő megépítésére koncentrálnának, de akadt olyan vélemény is, miszerint nincs szükség új stadionra, mert a város ezzel csak egy újabb nagyterületű ingatlan fenntartását kapja a nyakába, ilyenből meg már így is van több.

A helyszínek kapcsán is több ötlet merült fel: egyesek a régi, Stadion utcai létesítményt újítattnák fel, mások a Verseny utcába tennék ki a stadiont - illetve vannak olyan elképzelések, amik szerint az új, még csak tervezett aquaprk mellett lenne a legjobb helyen az aréna.

Frissítés: a város azt szeretné, ha az állam tartaná fenn a stadiont

Cikkünk megjelenését követően Ruzsa Csaba, Pécs alpolgármestere a Pécsma.hu-nak azt nyilatkozta, azért, hogy a város gazdasági helyzete stabilizálódjon, javuljon, az a cél, hogy a jövőbeni stadion mellett a sportcsarnok és a Dárdai Akadémia is állami fenntartásba kerüljön.

 

Forrás: Pécsi STOP/bahir.hu/pecsma.hu

Címlapi kép: Illusztráció/pixabay.com CCO