Sorjáznak az ötletek a Misina-tető felújítására

2020. szeptember 17. 15:18 2020. szept. 17. 15:18

Közel húsz ötlet már befutott arra a Misina-tető felújítására, újragondolására irányuló nyílt ötletpályázatra, melyet augusztus közepén hirdetett meg a pécsi önkormányzat. A határidő szeptember 30-a, addig további pályázatok beérkezésére számít a város.

Amint azt korábban írtuk, a Misina-tető fejlesztésére 2016-ban 380 millió forintra pályázott sikerrel az akkori városvezetés. Ebből a pénzből a tévétorony díszkivilágítása, a torony egyik szintjének felújítása, valamint az egykori Misina Étterem felújítása, funkcióváltása valósult volna meg. Továbbá tervben volt egy jégpálya is, amiről aztán kiderült, hogy nem lehet kialakítani, ugyanis az épület már annyira bizonytalanná vált statikailag.

A tervekből a díszkivilágítás megvalósult,a többiből viszont nem lett semmi. Az új városvezetés megvizsgálta a projektet, és arra jutott, hogy érdemes folytatni, és a 380 millió maradékát, a nettó 184 millió forintot is fel lehet használni. 

Ezt követően jött az ötlet, hogy egyfajta közös gondolkodást hirdetve megpróbálják bevonni a pécsieket. Így született meg a Misina Ötletbörze, egyúttal elindult a misinaotletborze.hu, ahová nem mérnöki igénnyel kiválasztott ötleteket várnak (a kritériumok is olvashatók a weboldalon) szeptember 30-ig, a beérkezett koncepciókat egy nyolcfős szakmai zsűri értékeli majd, kiválasztják a legjobb öt ötletet, az ötletgazdákat fejenként 100 ezer forinttal jutalmazzák. 

A rostán fennmaradt öt pályaműből, ha kell, akár kicsit összegyúrva őket, három koncepciót fog kidolgoztatni a város részleteiben, megvalósíthatósági vizsgálaton keresztül is, melyek meg fognak felelni a pályázati előírásnak, valamint a rendelkezésre álló forrás is elegendő lesz rájuk. A három meghirdetett nyilvános koncepcióból a pécsiek fogják a szavazataik révén eldönteni, hogy melyiket valósítsa meg a város.

A leadási határidőig még 13 nap van hátra, ennek kapcsán a Pécsma.hu beszélgetett Bognár Szilvia alpolgármesterrel, aki elmondta, közel húsz ötlet már érkezett, de arra számítanak, hogy a pályázatok szeptember 30-a, 16 órai leadási határideje előtt megsokasodnak a koncepciók.

-Számunkra minden egyes projektünk társadalmasítása, a pécsiek bevonása, mindig kiemelten fontos lesz. Nemcsak azért, mert így a pécsiek valóban kivehetik a részüket egy-egy projektből, fejlesztésből, hanem azért is, hogy szokják meg, hogy megszólítjuk őket, hogy számít nekünk a véleményük, a gondolataik. Emellett lényeges, hogy így a pécsiek is láthatják, hogy nem olyan egyszerű egy ilyen vagy ehhez hasonló projekt tervezése és kivitelezése - idézte a lap az alpolgármestert.

Bognár Szilvia hozzátette, a Misina Ötletbörze kapcsán kiemelten fontos volt a számukra, hogy a város egyik legemblematikusabb helyszínének újjászületésébe bevonják a pécsieket, hiszen igazán számukra jelent sokat ez a helyszín.

Forrás: Pécsma.hu/Pécsi STOP

(Címlapkép: Pécsi STOP)