Süli János szerint is csak jövőre készülhet el a Paks II. létesítési engedélykérelme

2019. november 6. 17:02 2019. nov. 6. 17:02

Az atomminiszter is arról beszélt Pécsen, hogy 2020 nyarára készülhet el a Paksi Atomerőmű bővítéséhez szükséges létesítési engedélykérelem, amelyet az Országos Atomenergia Hivatal bő egy évig vizsgálhat, mielőtt végső döntést hozna. Péterffy Attila pécsi polgármester beszédében kitért arra, hogy voltak konkrét nukleáris létesítményt érintő vállalásai még a választást előtt, ezekhez pedig továbbra is tartja magát. 

Pécsen tart fórumot az orosz állami atomenergetikai cég, a Roszatom a Paksi Atomerőmű tervezett bővítésével kapcsolatban. November 6-án, szerdán Süli János, a bővítésért felelős tárca nélküli miniszter az MTI híre szerint arról beszélt, hogy az atomerőmű bővítése már több mint 400 engedéllyel rendelkezik, de a következő hónapok fontos feladatának nevezte a létesítési engedélykérelem elkészítését és jövő év június 30-ig kitűzött benyújtását, amelynek értékelését ezt követően az Országos Atomenergia Hivatal nemzetközi szakértők bevonásával végzi.

Az Mfor.hu egyébként pár napja pontosan ugyanerről írt, hogy a legfőbb engedély - a létesítési engedély - várhatóan 2020 július 30. előtt lesz nem sokkal beadva az Országos Atomenergia Hivatal elbírálásra, amelyre egy év plusz 3 hónapja van a hivatalnak, és ezt várhatóan ki is fogják használni. Emiatt viszont leghamarabb is 2021 őszén lehet meg a legfontosabb engedély, és emiatt a projekt újabb csúszást szed össze. 


Az MTI híre szerint Süli János miniszter elmondta, a 2400 megawattos összteljesítményt nyújtó létesítmény már rendelkezik a jogerős környezetvédelmi és telephelyengedéllyel. A környezetvédelmi engedélyezésben részt vett valamennyi ország hozzájárult az új blokkok megépítéséhez, és az ENSZ Espooi Egyezmény titkársága is kimondta, hogy az engedélyezés során alkalmazott magyar eljárás példaértékű.

Idén nyártól már zajlik az építkezés a paksi atomerőmű felvonulási területén, összesen mintegy nyolcvan épület kivitelezésére lesz szükség. Hozzátette: az orosz fél már jelezte, hogy az épületek megépítésében a lehető legtöbb magyar beszállítót szeretné igénybe venni.

A miniszter újságírói kérdésre válaszolva kiemelte: atomerőművek segítségével állítják elő a legtöbb karbonmentes villamos energiát Európában. Hozzátette: a magyar kormány klímavédelmi szempontból is felelősen járt el, amikor úgy döntött, hogy megújuló energiaforrások mellett hosszú távon épít atomenergiára.

Péterffy betartja a korábbi ígéretét

Az eseményen Péterffy Attila pécsi polgármester is felszólalt, az MTI híre szerint arról beszélt, hogy a Roszatom most először Oroszországon kívül tartja meg a rendezvényt, és éppen Pécs városát választotta annak helyszínéül.

Kitért arra, hogy polgármesterré választása előtt ismertetett programjában Pécs következő öt évre szóló fejlesztési akciótervét fogalmazta meg, abban pedig "szerepeltek olyan konkrét nukleáris beruházásokra is vonatkozó ígéretek", amelyeket ezután is be fog tartani.

Ez ugyan nincs kifejtve az MTI hírében, de Péterffy a programjában azt írta, hogy "Pécsnek a tervezett bodai atomtemetőből semmilyen előnye nem származik, kockázatot viszont annál többet rejt magában." Ezt pedig minden áron meg fogja akadályozni - jelezte jelölti programjában a friss polgármester, és most az MTI híréből is kiolvasható ez.

A polgármester hozzátette: programjában célként fogalmazta meg azt is, hogy "az önkormányzati munka átlátható legyen, társadalmi párbeszédre támaszkodjon, szakmai alapokon működjön, a város érdekeit szolgálja és felelős gondolkodást tükrözzön". Szerinte a most zajló fórum éppen ezeket az értékeket képviseli, hiszen az átláthatóságot, a párbeszédet és a szakmaiságot tartja szem előtt. Mint fogalmazott "egy vagy több emberöltőn átívelő döntéseket csak úgy szabad meghozni, ha előtte azokat alaposan megvitatjuk, és minden információt megosztunk a lakossággal", ezért "nagyszerű kezdeményezés" a Roszatomtól, hogy a vállalatcsoport működésével kapcsolatos kérdéseket, témákat nemzetközi vitára bocsátja.

Energiaklub: csak ál-párbeszéd a Roszatom rendezvénye

A magyar Energiaklub közleménye szerint a Roszatom rendezvénye csak ál-párbeszéd és nem átlátható a bővítés, de maga a konferencia sem, hiszen alig tudtak rá regisztrálni, mert nem nagyon volt hirdetve nyilvánosan a rendezvény. Egy pécsi civil szervezet, a Zöld Fiatalok Egyesülete bukkant rá a rendezvényre, ők szóltak más civileknek és a sajtónak, hogy egyáltalán lesz ilyen.

Forrás: Pécsi STOP/MTI