Süli szerint hamarosan az Országgyűlés elé kerülhet Paks 2 finanszírozási szerződésének módosítása

2019. november 18. 16:32 2019. nov. 18. 16:32

Hamarosan az Országgyűlés elé kerülhet a Paks 2 projekt finanszírozási szerződésének módosítása, mellyel egyidejűleg a beruházás befejezésének határideje is módosul - mondta a Paksi Atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter, Süli János hétfőn Budapesten, az Országgyűlés gazdasági bizottsága előtti meghallgatásán.

Süli felidézte, hogy a paksi bővítéssel kapcsolatos európai bizottsági vizsgálat közel kétéves leállást okozott, és a magyar és uniós előírásoknak való megfelelés miatt szükség volt áttervezésekre is. Megjegyezte, Magyarország a végtörlesztés határidejét szeretné kitolni, ennek értelmében a magyar állam nem 2026-ban kezdené a 10 milliárd eurós hitel törlesztőrészletének és a kamatának a visszafizetését, hanem akkor, amikor a blokkokat üzembe helyezték. A módosítás a törlesztési határidőket érinti, a finanszírozási szerződés egyéb feltételeit nem.

Süli kitért rá, hogy a fővállalkozó Roszatom októberben átadta az új blokkok műszaki tervét a Paks II. Zrt.-nek, ami az egyik szükséges feltétele, hogy a létesítési engedélykérelmét jövő nyáron be tudják nyújtani az Országos Atomenergia Hivatalnak, amely nemzetközi szakértők bevonásával értékeli az átadott dokumentációt. A hivatalnak a kérelem elbírálására 15 hónap áll majd rendelkezésére. 

Megjegyezte, a nyáron megkezdődött a felvonulási épületek építése, a két új blokk kivitelezéséhez összesen több mint 80 kiszolgáló épület szükséges. A projekt nemzetközi együttműködésben épül. Eredményesen zárult az irányítástechnikai tender, amelynek nyertese a francia-német Framatome-Siemens konzorcium, a turbinákat pedig az amerikai-francia General Electric-Alstom gyártja.

A létesítési engedélykérelem csak 2020 nyarára készülhet el

November elején Pécsett tartott fórumot az orosz állami atomenergetikai cég, a Roszatom a Paksi Atomerőmű tervezett bővítésével kapcsolatban. A rendezvényen Süli János is részt vett, és sajtótájékoztatót is tartott.

Itt arról beszélt, már több mint 400 engedéllyel rendelkezik, de a következő hónapok fontos feladatának nevezte a létesítési engedélykérelem elkészítését és jövő év június 30-ig kitűzött benyújtását, amelynek értékelését ezt követően az Országos Atomenergia Hivatal nemzetközi szakértők bevonásával végzi.

Az elbírálásra egy év plusz 3 hónapja van a hivatalnak, és ezt várhatóan ki is fogják használni - írta korábban az Mfor.hu, megjegyezve, emiatt leghamarabb is 2021 őszén lehet meg a legfontosabb engedély, és emiatt a projekt újabb csúszást szed össze. Az eredeti tervek szerint ugyanis 2025-2026 táján kellett volna átadni az újonnan épített két reaktorblokkot, ám a csúszás miatt már 2030-as üzembe helyezésről lehet hallani. 

Forrás: mti.hu/Pécsi STOP

@ifmobil
@endmobil