Szabad Pécs: szakrendelés híján elküldték a beteget az új kertvárosi rendelőből

2019. október 2. 14:52 2019. okt. 2. 14:52

Sajtóinformáció szerint a tavalyi országgyűlési választás előtt átadott kertvárosi rendelőintézetben a kardiológiai rendelés szünetel, de más szakrendelésekkel is lehetnek problémák.

A Szabad Pécs cikke szerint nincs minden rendben a pécs-kertvárosi rendelővel, ugyanis egy olvasójukat, mikor időpontot akart kérni a kardiológiai szakrendelésre, azt a választ kapta, hogy a szakrendelés szünetel és menjen az uránvárosi rendelőintézetbe. 

A lap információi szerint a kertvárosi kardiológiai szakrendelés azért szünetel, mert a közelmúltban elhunyt orvos helyére nem sikerült felvenni egyelőre senkit, egy másik kardiológus pedig hosszabb beegszabadságra ment. A lap arra is kitért, hogy információjuk szerint az önkormányzati fenntartású Egyesített Egészségügyi Intézményekben (EEI) az ideálisnál jóval több nyugdíjkorhatárhoz közeli, vagy már azon túl lévő orvos dolgozik, így ha ők kiesnek, az az ellátásban is problémaként jelentkezik. 

A lap megkereste az EEI főigazgatóját, Mácsainé Németh Erzsébet azt válaszolta, hogy az EEI 73 szakorvosából 18 nyugdíjas - arra ugyanakkor nem felelt, hogy hányan állnak nyugdíjhoz közel. "Más forrásból úgy értesültünk, az orvosok legalább tíz százalékát néhány év választja el a nyugdíjkorhatártól. Úgy tudjuk, a legnagyobb probléma az, hogy nem jönnek a fiatal orvosok a rendelőintézetekbe dolgozni, inkább külföldön vagy a hazai klinikákon, kórházakban képzelik el a karrierjüket. Utánpótlás a negyven pluszos korosztályból van, akik a klinikákról érkeznek, mert nem akarnak már ügyelni."

A lap megkeresésére a főigazgató azt válaszolta, hogy a kertvárosi kardiológiai szakrendelésen csak szerdán volt szünet, de aztán egy pontosító kérdésre a "főigazgató tulajdonképpen megerősítette, hogy a kardiológián, a nőgyógyászaton, és a reumatológián hiányzik egy-egy orvos, hiszen azt írta: erre a három szakrendelésre egy-egy álláspályázat kiírása “folyamatban van”. Ugyanakkor hangsúlyozta: magas színvonalú betegellátás, javuló szolgáltatás jellemzi az EEI-t, nemrég például történt egy 160 millió forint értékű eszközbeszerzés."

Több más pontosító kérdésre ugyanakkor még várja a választ a lap.

Forrás: Pécsi STOP/Szabad Pécs