Szakács: a kormány elengedte Pécs kezét

2017. szeptember 19. 12:29 2017. szept. 19. 12:29

Hoppál Péter és Csizi Péter még erőlködik, hogy átvegye a hatalmat Pécsen, de a Fidesz többi része szemlesütve hallgat – mondta Szakács László kedd délelőtti pécsi sajtótájékoztatóján.

Szakács László, az MSZP parlamenti frakcióvezető-helyettese Pécs főterén tartott sajtótájékoztatóján számolt be arról, hogy hétfőn a parlamentben a belügyminiszternek tett fel kérdéseket Pécs kapcsán. Arra volt kíváncsi, ki vezeti Pécset és mennyi volt az átvállalt adósság.

Pogácsás Tibor államtitkár szavaiból a baranyai politikus számára az derült ki, hogy ha gyámság alá is helyezték Pécs polgármesterét, arról a belügynek nem szóltak. Az átvállalt adósságról különböző összegek forogtak már a 41,7-től 43,2 milliárdig, Pogácsás most 46 milliárdról beszélt. Az államtitkári válasz szerint pedig a konszolidáció óta összegyűlt adósságért is a szocialista elmúltnyócév a hibás, Pogácsás bele is keveredett a hiteltartozások, adóhátralékok és üzemi veszteségek hálójába.

Pécs kezét elengedte a kormányzat – jelentette ki Szakács László. – Páran erőlködnek, hogy átvegyék a hatalmat, de nem demokratikus úton, hanem pártbizottságot alakítva, a Fidesz többi része, ide értve a kormányzatot is, pedig szemlesütve hallgat a pécsi városvezetés baklövései miatt.

Szakács kérdésünkre a hatalomra ácsingózó fideszes politikusok közül Hoppál Pétert és Csizi Pétert nevezte meg. A szocialista politikus beszélt arról is: Pécs nemrég még egy régióközpont volt, ott tartott a város, ahol a kulturális és a gazdasági élet minden szereplője otthonra találhat, hogy meghatározhatja három megye életét.

Ám 2009 óta Pécs elvesztette lakosságának 10-12 százalékát, a munkanélküliség azóta a magyar nagyvárosok közül egyedül egy százalékkal sem csökkent, a baranyai megyeszékhely ma már csillagászati távolságokra van a többi, fejlődő nagyvárostól a KSH adatai szerint.

- A város kezét elengedő kormány ezen már nem akar változtatni, de mi igen – mondta Szakács. – Kampányt indítottunk, hogy a pécsiek megkérdezésével, rengeteg aláírás összegyűjtésével rábírjuk Páva Zsoltot, hogy mondjon le, és előrehozott önkormányzati választást írjanak ki. Olyan városvezetés kell, amely tudja a megoldást és rá tudja venni a kormányt arra, hogy segítse a pécsieket. Ennek érdekében az MSZP be fogja mutatni programját.