Szakács: összetartó és békét kereső Európára van szükség

2019. május 8. 12:38 2019. máj. 8. 12:38

15 éve van Magyarország az Európai Unióban, amelynek előzménye közvetlenül a második világháború vége után kezdett el kialakulni. Szakács László szerint az uniós alapértékeket veszélyezteti a szélsőjobb előretörése a kontinensen.

Aláírást gyűjt Pécsen az MSZP, hogy az ország biztosan az Európai Unió tagja maradjon, ennek kapcsán szólalt meg a megyeszékhelyen a párt elnökhelyettese, Szakács László május 8-án, amely egyben a második világháború európai harcainak lezárását jelentő dátum.

Szakács szerint a több tízmillió áldozatot követelő második világháború után a Schuman-terv volt az első, amelyben már azon gondolkoztak el, hogy hogyan lehet és hogyan kell megelőzni és elkerülni a következő világégést. A Schuman-terv lett az alapja a francia és német szén- és acélipari kapcsolatok szorosabbra fűzésének, amelyhez aztán több más ország is csatlakozott és egyre szorosabbá váltak a gazdasági és egyéb kapcsolatok. 1992-re ebből alakult ki az Európai Unió, amelyet 1993-ban ismertek el.

A politikus kitért az unióba való belépés feltételrendszerére is (koppenhágai kritérumok), amely többek közt azt tartalmazta a csatlakozó országok számára, hogy demokráciában kell élni, ahol a nép választja meg vezetőit; a jog uralma alatt kell élni; stabil intézményrendszerre van szükség; stabil piacgazdaság kell - és mindezt fenn is kell tudni tartani. Ezek meglétével lehet csatlakozni az EU-hoz.

Szakács kitért rá, hogy ezen kritériumrendszer létrejötte után 11 évvel, 2004. májusában Magyarország is csatlakozhatott az Európai Unióhoz, amire ő nagyon büszke. Hozzátette, a csatlakozás mellett ugyanakkor fontos május 9-ről és az unióhoz vezető főbb pontokról is megemlékezni, mert Európa 1945 óta a leghosszabb békés korszakát éli, amely békét és prosperitást hoz.

(A Németország kapitulációjáról szóló fegyverszüneti megállapodás május 8-án 23:01-kor lépett életbe, ebben az időpontban azonban Moszkvában már május 9. volt. Emiatt ünneplik eltérő napon a Németország feletti győzelmet Európa keleti és nyugati részén - a szerk.)

"Ezért mondják az európai szocialisták, hogy egy olyan Európára és egy olyan Unióra van szükség, amely sokkal jobban összetart és a megoldásokat és békét keresi. Nem pedig egy szélsőjobboldali Európában kell gondolkozni, amelyik a konfliktusokat keresi. A konfliktusokat kereső Európát mi és az európai szocialisták is elutasítják, hiszen az európai szocialisták abban hisznek, hogy legyen demokrácia, szolidaritás, legyen jog előtti egyenlőség és jogállamiság. A jövőnk a legfontosabb, a gyermekeinkbe, az oktatásba, a környezetvédelembe kell a legtöbbet befektetni, és mi hiszünk abban, hogy a nemek közti egyenlőségnek is létre kell jönnie"

- fogalmazott Szakács.

A politikus szerint a szélsőjobboldaliak a felsoroltakat elutasítják, ezért kell ebben a küzdelemben erősen résztvenni, mert az igazság és a béke is azon az oldalon áll, ahol a szocialisták. És ezért is kell támogatni május 26-án, az EP-választás napán az MSZP és a Párbeszéd listáját - tette hozzá zárszóként Szakács László.

Forrás: Pécsi STOP