Szakszervezet: Baranyában a tűzoltók közel háromnegyedének csalódás a bérezése

2019. január 29. 10:03 2019. jan. 29. 10:03

A Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete és az Egységes Tűzoltó Szakszervezet is megkongatta a vészharangot az utóbbi napokban-hetekben, mivel a kormány által fennen hirdetett nagy bérfejlesztés alig látszik a lánglovagoknál. Egy 10 éves tapasztalattal bíró tűzoltó nettó 169 ezer forintért kockáztatja életét másokért adott esetben. Baranyában is sok tűzoltónak okozott csalódást a béremelés.

Az utóbbi napokban-hetekben két tűzoltó-szakszervezet is megkongatta a vészharangot, mivel bár a kormány mindenhol azt hangsúlyozza, hogy mekkora béremelést kaptak a katasztrófavédelmisek, ez a gyakorlatban egyáltalán nem látható a fizetési papírokon.

A Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete (HTFSZ) még január 22-én tette közzé honlapján azokat a számításokat, mely szerint egy 10 éve szolgáló tűzoltó 169 345 forintot visz haza nettóban havonta.

Egy kezdő tűzoltónak az első 4 évben havi nettó 158 678 forintból kell megélnie, ez emelkedik meg a 10. szolgálati év végére a fentebb említett 169 345 forintra.

A HTFSZ által közölt bértábla:

null

null

A szakszervezet szerint a kezdő tűzoltónak a "kezdő bruttó fizetése a KSH által megállapított 2018-as bruttó átlagkereset 70,28%-a.

Ez 10 év alatt 5 százalékos emelkedés. Évi 2(!) százalékos inflációval számolva ez nem fogja pályán tartani a tűzoltót, akinek alkotmányos jogait korlátozzák, és esküvel kell megfogadnia, hogy szolgálati kötelezettségét ha kell, élete árán is teljesíti" - olvasható a HTFSZ cikkében.

Az Egységes Tűzoltó Szakszervezet (ETSZ) pedig vasárnap adott ki közleményt a Magyar Távirati Iroda Országos Sajtószolgálatán (MTI-OS) keresztül ugyanebben a témában. Az ETSZ szerint azonnali béremelésre lenne szükség a tűzoltóknál, ráadásul a vonulós (tűzeseteknél, baleseteknél megjelenő tűzoltók) állománynak a fokozott pszichikai és fizikai megterhelés miatt vissza kellene adni a korkedvezményes nyugdíj intézményét.

Baranyában sem örülnek a tűzoltók az alacsony fizetésnek

A problémák Baranya megyében is jelentkeztek már, erről Andics Gábor, a HTFSZ általános alelnöke számolt be a Pécsi STOP-nak.

Azon kérdésünkre, hogy hány tűzoltót érint az alacsony bérezés Baranyában, a következő választ kaptuk:

"A közel 500-550 körüli dolgozói létszámból közel a háromnegyedének a 2019-es végső bérbeállása nagy csalódás volt. Sajnos pontos számot még nem tudok közölni mivel még a kollégák visszajelzése folyamatban van az egységvezetők felé. Az mindenesetre már látszik, hogy inkább a beavatkozói állomány az érintett az alacsony bérezésben, ők azok akik a hivatás elhagyásáról leginkább beszélnek."

Arra a kérdésre, hogy érezhető-e már a szakmából az elvándorlás megyénkben (és ha igen, hány főt jelent ez), Andics Gábor azt válaszolta, hogy 2012-től kezdődően Baranyában "kicsit több mint 50 fő távozott. Ezt a számot lehet kevésnek is mondani, de sajnos nem az. Tudni kell, hogy 2012 előtt csak "kihalásos" alapon lehetett tűzoltónak jönni.

Ezek a kollégák, kik leszereltek a kevés bér miatt, mind nagy tapasztalattal, sok káreset felszámolással rendelkeztek. Ezeket a bajtársakat nem lehet friss újoncokkal pótolni, hisz ezek az emberek normál esetben tanítják, mentorálják az újonnan érkezőket és így maradhatnak fenn a tűzoltó hagyományok, amik már vagy 150 éve generációról generációra adódnak át"

- válaszolta Andics Gábor.

Hogy Baranyában mekkora a létszámhiány, arra az általános alelnök pontos számot nem tudott mondani, de szerinte "az látszik, hogy gond van, mivel a szabadságok kiadása nem megy mindig zökkenőmentesen. Többször előfordul, hogy a megye egyik szegletéből visznek át kollégát szolgálni a megye másik végébe, hogy ott el tudjanak menni a bajtársak szabadságra."

Andics Gábor úgy látja, egy kezdő tűzoltó bérének legalább azt a szintet kellene elérnie, mint amennyit a multiknál (Aldi, Lidl) dolgozók kapnak.