Szakszervezet: félszáz tűzoltó hiányozhat Baranyából

2018. augusztus 15. 14:38 2018. aug. 15. 14:38

A tűzoltó-szakszervezet szerint jó 10 százalékos lehet a hivatásos állomány létszámhiánya Baranyában, ami 2019-től jó eséllyel növekedni fog, ha változatlan formában lép életbe a szolgálati törvény túlórára vonatkozó rendelkezése. A 2015-ben beígért 50 százalékos bérfejlesztés sem ér sokat, ha a minimálbér-emeléssel vetik össze.

Eléggé nagy az elkeseredettség a rendészeti berkekben a 2015-ben módosított szolgálati törvény (2015. évi XLII. törvény a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról) 2019-ben életbe lépő egyik módosítása miatt.

Nagy vonalakban arról van szó, hogy 2019-től a rendvédelmi szerveknél a túlórát nem pénzben, hanem szabadnapként lehet megváltani. A probléma leginkább a rendőröknél és a büntetés-végrehajtásnál jelentkezik hatványozottan, de a tűzoltók is érintettek. A számítások szerint a változás azt fogja eredményezni, hogy például a rendőri állomány egy része az év felében kvázi nyaralni fog, mert annyi túlórája gyűlik össze.

Bővebben a témával a Lemil blog foglalkozott:

Rendőrök túlórája - vitaposzt

Az elmúlt héten több olyan cikket olvashattunk a hazai sajtóban, amelyek azzal a hírrel foglalkoztak, mely szerint a rendőrök túlóráit a jövőben kizárólag csúsztatással (körülményesebben megfogalmazva: szabadidőben történő megváltással) lehet ellentételezni, vagyis kifizetéssel nem.

Közben a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete bejelentette, hogy országos szinten 1000 fős létszámhiánnyal küzd a tűzoltóság, miközben olyan tervekről hallani, hogy a lánglovagok kötelező munkaidejét annyival emelné meg a kormány, hogy ne kelljen túlórát fizetni.

A HTFSZ a Belügyminisztériumnak is jelezte a problémát, és arra kérte a tárcát, hogy a 2019-ben életbe lépő változást halasszák el a parlamenti ciklus végéig. Ellenkező esetben ugyanis félő, hogy az így is minimális létszámszinten álló állományból többen leszerelnek, aminek már a lakosságra is lehetnek kihatásai (kevesebb tűzoltó tud káresetekhez, tűzhöz vonulni) - olvasható a Mérce cikkében.

Nagy leszerelési hullámot indíthat el, ha nem fizetik ki a túlórát

A létszámhiány és a túlóra baranyai vonatkozásai miatt a Pécsi STOP is megkereste a szakszervezetet, kérdéseinkre Andics Gábor általános alelnök válaszolt.

Elsőként arra voltunk kíváncsiak, hogy Baranya megyében mekkora létszámhiánnyal küzd a katasztrófavédelem. A Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közérdekű adatai szerint ugyanis a 2018-as év első negyedévében havi átlagban 489 fő dolgozott a megyében, ebből 41 fő vezetői beosztásban.

A szakszervezet megítélése szerint ma Baranyában a vonulós állomány legalább 10 százaléka (vagyis legalább 50 fő) hiányozhat.

"Nem túlzó a szám, főleg ha figyelembe vesszük, az idén indul Sásdon egy őrs és a közeljövőben egy másik fog indulni Villányban is. Ha fel tudják tölteni ezeket a helyeket, akkor nem kellene Pécsről és Komlóról kollégákat vezényelni az induló sásdi őrshöz, hogy ott szolgáljanak, és nem kellene a megye egyik végén lévő parancsnokságról átrendelni embereket a megye másik végén lévő parancsnokságra szolgálni, hogy a szabadságokat ki lehessen adni"

- mondta el lapunknak Andics Gábor.

Az általános alelnök szerint a létszámhiány és a túlóra kérdése szoros összefüggésben áll egymással.

"A szolgálati törvényt mikor megalkották 2015-ben, nem gondolták, hogy nem tudják teljesen feltölteni a létszámot, ezért a törvényben úgy határoztak, hogy 2019. január 1. után a túlórát nem fizetik ki, csak szabadnapban kompenzálják."

Andics Gábor szerint mivel azóta sem sikerült feltölteni a létszámot (ami ráadásul folyamatosan csökken, az érkező egy-két újonc csak szinten tartásra elég), a túlóra pénzbeli megváltásának eltörlése miatt az állomány egy része felállhat.

"A másik nagy leszerelési hullámot 2019 elejére várjuk, hisz akkor áll be a végleges bére a kollégáknak. Sajnos a beígért 50 százalékos illetményfejlesztés 2015-ben még jól hangzott, de 2019-re már nagyon nem.

Számítások szerint 2015. évtől a minimálbér emelését figyelembe véve a rendészeti területen bevezetett 50 százalékos illetményfejlesztés 9,1 százaléknak felel meg, ez az elvándorlás egyik oka véleményünk szerint. Jövőre bizony meg fog történni minden vonulós tűzoltónál a számvetés, és tartunk tőle, hogy a kollégák követni fogják a civil társaikat a jobb boldogulás reményében"

- fogalmazott az alelnök.

Andics Gábor szerint hiába jön egy-két újonc, mint minden szakmában, nekik is kell 3-4 év, mire tapasztal annyit és beletanul a mesterségbe, hogy kész tűzoltó legyen. Ebben az öregebb kollégák tudnak segíteni.

"Ám valószínűsíthető, hogy a nagy tapasztalattal bíró kollégák mennek el sajnos a testülettől, és az utánuk hagyott űrt nem lehet egyik pillanatról a másikra pótolni"

- tette hozzá.

"Ha a kormányzati akarat nem lesz meg, hogy módosítsa a szolgálati törvényt és a túlórákat csak szabadnapban adják ki, az illetményfejlesztés pedig megáll, akkor szinte biztos olyan leszerelési hullám várható, amilyen még nem volt a rendvédelemben"

- összegezte a helyzetet Andics Gábor általános alelnök.