Szép summát kaphat a búcsúzó Páva Zsolt

2019. szeptember 6. 11:22 2019. szept. 6. 11:22

Mivel a Pécset tíz éve vezető Páva Zsolt fideszes polgármester októberben nem indul az önkormányzati választáson, ezért a voksolás után ő legalább háromhavi bérének megfelelő végkielégítést kaphat. De ha a képviselőtestület úgy gondolja, ezt még meg is duplázhatják.

Szűk egy hónap múlva tartják a helyhatósági választást az országban, rengeteg polgármester és képviselőnek inoghat meg az öt évig biztosnak hitt hatalma. Sokan lesznek, akik kiesnek a pixisből, és nem kapnak szerepet az új összetételű önkormányzatokban. 

Ám míg a kiesett képviselők nem számíthatnak végkielégítésre, addig a főállású polgármestereknek a törvény értelmében háromhavi illetményüknek megfelelő végkielégítés jár. Ezt azonban a képviselőtestület megfeljebb még három havi illetménynek megfelelő juttatással kiegészítheti - írta meg az Mfor.hu a Belügyminisztérium válaszára hivatkozva. 

"A főállású polgármesteri tisztséget legalább két évig betöltő, az új polgármester megválasztása miatt távozó településvezetők a törvényi rendelkezések szerint háromhavi illetményüknek megfelelő végkielégítésre jogosultak. Ezt a képviselőtestület további, legfeljebb háromhavi illetménynek megfelelő összeggel kiegészítheti"

- írta meg a BM a lapnak.

Pécs esetében Páva Zsolt polgármester biztos, hogy nem fog újrázni (mivel maga helyett Vári Attilát ajánlotta be a Fidesznek), vagyis ő az egyik biztos távozó a 2014-2019 közti pécsi képviselőtestületből. 

Pávának a 2019-es vagyonnyilatkozata szerint havi bruttó 998 ezer forintos a fizetése, azaz ha a belügyminisztériumi válasz szerint számolunk, akkor bruttó 2,994 millió forintot járhat neki. Ha azonban még a képviselőtestület is megküldi némi jósággal, akkor ehhez az összeghez még 998 ezer és 2,994 millió forint közötti összeg is csatlakozhat. És hát még egyéb jogcímeken is pénzhez lehet jutni azoknak a polgármestereknek, akik kiesnek ősszel a testületből.

Az Mfor.hu cikke szerint ugyanis a 

"főállású polgármester foglalkoztatása sajátos közszolgálati jogviszonynak minősül, így a közszolgálati tisztviselőkre vonatkozó törvény alapján egyéb címen is keletkezhetnek kifizetési kötelezettségek, így például a ki nem vett szabadság megváltása. Másrészt a közszolgálati tisztviselőkre vonatkozó törvény rendelkezései alapján a képviselő-testület határozatával jutalmat is megállapíthat a polgármesternek munkája értékeléseként. A jutalom évi mértéke nem haladhatja meg a polgármestert megillető illetmény vagy tiszteletdíj hat havi összegét.

Ha a polgármesteri tisztség év közben keletkezik vagy szűnik meg, az előbbiekben meghatározott jutalom időarányos része állapítható meg (...)"

A lap cikkében arra is felhívta a figyelmet, hogy tavaly a kormány egy salátatörvénybe rejtve hatályon kívül helyezte a 2 millió forint feletti végkielégítéseket sújtó 98 százalékos különadót. 

 

 

Forrás: Pécsi STOP/mfor.hu