Szépen jövedelmezett a tanulmányírás a menesztett mohácsi jegyzőnél, most magyarázkodik    

2020. szeptember 14. 17:59 2020. szept. 14. 17:59

Sajtóértesülések szerint szépen jövedelmezett a tanulmányírás dr. Kovács Mirellának, Mohács menesztett jegyzőjének: két szerződése is volt, mindegyik alapján közel 600 ezer forintnak örülhetett, a második dokumentum kapcsán ráadásul több furcsaságokat is felfedezett a Hírklikk.hu.

Javában zajlik Mohácson az elmúlt időszakban kötött szerződések vizsgálata, a csontvázak pedig napról napra potyogtak ki a szekrényből, két büntetőeljárás már folyamatban van, az egyik egy ügyvédi iroda megbízása kapcsán indult, a másik pedig egy jutalmazási gyakorlathoz köthetően. Ennek kapcsán augusztus végén a hvg.hu azt írta, Csorbai Ferenc polgármester feljelentése szerint a város július végén, méltatlanság okával menesztett jegyzője, a helyi választási iroda élén landolt dr. Kovács Mirella olyan projektek körüli munkákat akart kifizettetni több önkormányzati dolgozónak, amik már rég lezárultak.

A napokban írta meg a Hírklikk.hu, hogy dr. Kovács Mirellánál is csörgött a kassza: cikkük szerint 597 500 forintot kapott egy olyan, 12 oldalas tanulmány elkészítéséért, melyben a helyi humán közszolgáltatásban dolgozók képzettségi és végzettségi szintjét mérte fel, magyarán, hogy a saját településén a közszolgáltatásban dolgozónak mi az iskolázottsága.

A lap azt is állította, hogy Kovács saját magának állapított meg prémiumfeladatot, ezt a volt jegyző cáfolta, állítása szerint a feladatot a munkáltatói jogokat gyakorló egykori polgármestertől, Szekó Józseftől kapta. A lap azonban jogi szakértőkre hivatkozva azt állítja, hiába gyakorolja a munkáltatói jogokat a polgármester, neki célfeladat megállapítására utasítási jogköre már nincs.

Kovács Mirella ezt követően a Mandiner.hu-nak nyilatkozva magyarázta igazát, mondván, nem is egy 12 oldalas, hanem egy 58 oldalas tanulmányért kapott plusz pénzt.

A Hírklikk.hu szeptember 14-i cikke szerint azonban ez csupán részben igaz, ugyanis két tanulmányt készített, mindkét célfeladatra 2019. április 1-jén szerződött Szekó József egykori polgármesterrel és mind a két anyagot június 28-án adta le, a kifizetéseket is pontosan ugyanolyan ütemezéssel tartalmazta a két megállapodás. A cikk szerint a menesztett jegyzőnek két szerződése is volt, amelyekért egyenként 597 ezer 500 forintot kapott.

A lap állítása szerint a második tanulmány kapcsán több furcsaságot is találni. Egyrészt egy az egyben tartalmazza azt az adatbázist is, amiért külön szerződésben Kovács egyszer már díjazást kapott. A jegyző tehát célfeladatként adatbázist készített, és emellett célfeladatként még egy tanulmányt is írt „Szakember/szaktudás kapacitások felmérése, programok kidolgozása” címmel. 

A Hírklikk.hu állítása szerint a második tanulmányt illetően több helyen felmerülhet a plágium gyanúja. Az irat a felhasznált irodalomban hivatkozik ugyan három korábbi tanulmányra is, de az azokból való szó szerinti átvételeknél nem tünteti fel azokat. A teljesség igénye nélkül a lap ki is emelt néhány példát:

 

  • az 5. oldalon sima ollózás található a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Vezető és Továbbképző Központ által Kormányzati Tanulmányok keretében kiadott, Nyikos Györgyi és Soós Gábor Gergely által jegyzett A Közszolgáltatások-szervezés, a közfeladat-ellátás stratégiai szervezési ismeretei anyagból,
  • a tanulmány 50. oldala a Budai Egészségközpont Burnout szindrómáról szóló nyitóoldalának szó szerinti idézése a forrás feltüntetése nélkül,
  • a tanulmány 51. oldala a www.hazipatika.com oldalon Kiss Éva által 2005. január hó 1. napján írt Stresszkezelés: a legpraktikusabb technikák című cikkének ollózása, mely cikk forrásként sem került feltüntetésre,
  • a tanulmány 51. oldalán a www.hrportal.hu oldalon 2013.04.23. napján Bognár Vivien tollából megjelent cikk, az 52. oldalon az Új Pedagógiai Szemle 2009. június 17. számában Jávorné Kolozsváry Judit Tanulási és viselkedési zavarok az iskolában cikke, az 53-54. oldalon megint a www.hazipatika.com oldalon 2018.04.27. napján Szabó Emese által írt Hiperaktivítás (ADHD, figyelemhiányos hiperaktivítás-zavar) tünetei és kezelése című cikk köszön vissza forrásmegjelölés nélkül. 

 

A lap felidézi, a Duna-parti városban rendesen megnyitották a pénzcsapot: 47 millió 395 ezer forint jutalmat fizettek ki két év alatt, 2018-ban és 2019-ben prémium gyanánt a mohácsi városháza tizenöt dolgozójának, idén pedig további 63 millió forint került volna szétosztásra, ha Csorbai Ferenc le nem állítja a kifizetéseket.

Forró ősz

Mohácson szeptember 27-én időközi önkormányzati választás lesz, miután a fideszes többségű képviselő-testület feloszlatta magát. A kormánypárti oldal tavaly október óta rázta a kolompot az oszlatás kapcsán, miután az MSZP-s Csorbai Ferenc Szekó József halála miatt egyedüli indulóként megszerezte a polgármesteri széket. Az őszi választáson a kormányoldal jelöltje Pávkovics Gábort, a testület feloszlatása előtt Fidesz-KDNP-s alpolgármester, és Szekó József lánya is megméretteti magát képviselőjelöltként. 

Ellenzéki oldalon egy, önmeghatározásuk szerint országos politikától mentes helyi civil szervezet alakult Változást Akarók Nemzedéke (VAN) néven, elnöke az a dr. Szigeti József, akit Csorbai Ferenc alpolgármesternek szeretett volna, a helyi Fidesznek viszont nem kellett az elismert orvos, keresztbe is feküdt Csorbai jelöltjének.

Az őszi választáson a VAN fogja össze a városban aktív ellenzéki pártok és a civilek jelöltjeit. Polgármesternek felkérte Csorbai Ferencet, aki erre igent mondott, a szervezet nemrég jelöltjeit is bemutatta. A VAN delegáltjai mögé beállt a Jobbik, a DK és az MSZP is.

Forrás: Hírklikk.hu

(Címlapkép: Pixabay.com)