Szervezett biciklis bűnözők lepték el Pécset

2019. március 9. 18:26 2019. márc. 9. 18:26

De nem holmi BMX banditák, hanem igazi gengszterek. Már negyedik éve tartják rettegésben az éhezést és láthatóan nem adják fel. Szombaton chilis babbal bűnöztek.

Szombaton ismét akcióba lendült a Pécs Bike Maffia (PBM). Ahogy egy ideje, ezúttal is a Király utcai Szabadkikötő volt a bázis, innen rajzottak ki a kerékpáros bűnözők. A közismerten befogadó helyen délelőtt egy irdatlan kondér chilis bab főtt. A hozzávalókat az egyik meghatározó magyarországi politikai párt gyűjtötte össze pár héttel korábban egy utcai akció során, de a bringás maffiózók viccből sem árulták el, hogy ki volt az.

Knyihár Éva, a PBM (legyünk hűek az ő szerénységéhez: egyik) lelke és motorja elmondta: informális csoportként működnek, az inspirátor nyilván Havasi Zoltán és a Budapest Bike Maffia volt. Éva a Baranya Megyei Önkéntes Centrum szakmai vezetője és mindig is szívügye volt az alulról jövő kezdeményezések támogatása. Novemberben lesz négy éve, hogy ugyanitt, a Szabadkikötőben először főztek. A koncepció annyiban más, mint a budapesti bringásoké, hogy Pécsen nem a hajléktalanokra, hanem a nagyon nehéz sorsú családokra és egyedülálló idősekre koncentráltak. A családsegítőkkel együttműködve egy listát állítottak össze, nekik bringán szállítják ki az ebédet, de sokan el is mennek érte – 6-10 gyermekes családokat is elér a PBM.

Az első két évben szó szerint körbefőzték az összes pécsi városrészt, be is kerültek a köztudatba. Ám ez roppant fárasztó volt, végül a Szabadkikötőben kötöttek ki, itt van konyha és engedély, befogadó tér, ahol kulturális programokat is lehet szervezni.

Először saját pénzből rakták össze kilónként még a hagymát is, mára viszont elég jól kialakult a projekt finanszírozása. Kaptak két hatalmas üstöt és hozzávalókat, idén már külföldi egyetemisták gyűjtötték össze az összeg jelentős részét, de egy pécsi úr és két hölgy is rendszeresen támogatja őket.

Eleinte 80-100-120 főre főztek, mára 200 adag körül állt be a teljesítmény. Szombaton 34 rászorultnak házhoz vitték a babot, de sokan házhoz jöttek az ételért és tartós élelmiszerért, ami maradt, azt ilyenkor szinte szó szerint az utcán osztják szét.

Éva az alapanyagokért felel, de megvan a biciklis csapat vezetője és az is, aki az adott étel elkészítéséért felel, a döntéseket egy szűkebb csapat közösen hozza meg. Legutóbb arról döntöttek, hogy mikor főznek legközelebb.