Szétbarmolták a pécsi vasútállomás közösségi zongoráját, három hetet nem bírt ki

2020. február 5. 09:45 2020. feb. 5. 09:45

Lefeszegették a billentyűk csontburkolatát, tönkrevágták az egyik pedálját és elvitték a zárófedél tartóját annak a zongorának, melyet január közepén helyeztek ki a pécsi vasútállomás várótermébe, hogy azon az zenélhessen, akinek csak kedve szottyan.

Amint arról korábban hírt adtunk, a hangszer a bécsi Stingl Fivérek (Gebrüder Stingl) műhelyében készült a 19. és 20 század fordulóján készült. Egy névtelenséget kérő magánszemély jóvoltából került a váróba, a vasútállomás ajándékba kapta tőle a zongorát.

Világszerte egyébként számos közösségi térben található zongora, a YouTube-on egymást érik a reptéren, vasútnál, metróban zongorázó emberekről készült videók.

Az ATV riportja szerint a pécsi zongora nem bírta sokáig. Biber Anett, a MÁV sajtóreferense a csatornának kedden elmondta, a hangszert megrongálták, eltávolították 10 billentyűnek a csontburkolatát, az egyik pedált és a zárófedél tartóját is elvitték.

Egy zongorajavító még aznap megpróbálta orvosolni a bajt, szerinte a pedál le volt szakadva, a kitámasztó rúd ki lett törve, és a kottatartójáról le lett törve maga a kottatartó rész. A hangszert folyamatosan javítják, elvileg szerdától ismét lehet majd használni.

A rongálókat a váróteremben működő kamerák felvették, a MÁV illetékesei átadták a felvételeket a rendőrségnek, és feljelentést tettek.

Forrás: Pécsi STOP/ATV