Szigorítják a határellenőrzést, a világ nagy részéből nem utazhatnak be külföldiek Magyarországra

2020. július 12. 11:46 2020. júl. 12. 11:46

További hazai korlátozások bevezetése egyelőre nem indokolt, viszont a határellenőrzést szigorítják, az országokat a koronavírus-járvány szempontjából három kategóriába sorolják, külföldiek a vörös besorolású országokból nem léphetnek Magyarország területére - mondta el Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a vasárnapi kormányinfón.

Gulyás emlékeztetett, már a csütörtöki kormányinfón elhangzott, hogy aggasztó jeleket látni a környező országokban. Azt látjuk, hogy ez a folyamat a környező országokban folytatódott, Magyarországon viszont csökken az aktív fertőzöttek száma, és ennek a tendenciának maradnia kell - fogalmazott. Mint mondta, Magyarország az egyik legbiztonságosabb ország a járvány szempontjából, most meg kell akadályozni, hogy külföldről behozzák a kórokozót.

A fentiek jegyében az operatív törzs döntése értelmében egy olyan rendeletet hoztak, melyek szigorítják a határellenőrzést, az új szabályok szerda 00 órától lépnek életbe. Az országokat három kategóriába, zöld, sárga és vörös kategóriába sorolják.

A zöld kategóriába az alacsony kockázatú országok kerülnek, a sárgába a közepes, míg a vörösbe a magas kockázatú országokat sorolják. Ezt a listát folyamatosan, hetenként felülvizsgálja a kormány, ha szükséges, hamarabb is. Jelenleg így állnak a kategóriák:

  • Sárga: Bulgária, Portugália, Románia, Svédország, Egyesült Királyság, Norvégia, Oroszország, Szerbia, Japán, Kína, USA.
  • Vörös: Albánia, Bosznia, Fehéroroszország, Koszovó, Észak-Macedónia, Moldova, Montenegró, Ukrajna, az összes ázsiai és afrikai ország, plusz a dél-amerikai államok, Ausztrália és Óceánia is.

Horvátország egyelőre a zöld kategóriába tartozik, itt nagy ugyan a növekedés, de alacsony a fertőzöttek száma.

Zöld besorolású országba lehet utazniuk a magyar állampolgároknak, hazatéréskor csak szúrópróba-szerű ellenőrzésre kell számítani. Sárga vagy piros jelzésű országból való hazatérés esetén fertőzésgyanú esetén egészségügyi vizsgálatnak vetik alá az állampolgárokat a határon, továbbá 14 napra karanténba kell vonulniuk, kivéve, ha az állampolgár két, a határátlépést megelőző öt napban, 48 óra különbséggel végeztetett, hiteles negatív koronavírus-tesztet mutat fel. 

A sárga besorolású országból hazatérők az első negatív koronavírus-tesztet követően kijöhetnek a karanténból, a vörös besorolású országokból érkezőknek viszont két negatív eredmény kell ehhez. Külföldi állampolgár vörös besorolású országból nem jöhet. A tranzitforgalom és áruforgalom kivétel, a hivatalos út is, de a vizsgálatokra ezeken az esetekben is sor kerülhet. 

Gulyás hangsúlyozta, mindenkinek felelőssége van abban, hogy utazik-e ilyen időszakban, vagy sem. Augusztus elsejéig a kormány fizeti a tesztelési költségeket, ezt követően viszont mindenkinek magának kell finanszíroznia, amennyiben nem akarja letölteni a kéthetes karantént.

A kormányinfón elhangzott az is, hogy július 15-én születhet végleges döntés az augusztus 20-i kormányzati ünnepség kapcsán. 

(Címlapkép: Gulyás Gergely - MTI/Soós Lajos)

Forrás: Pécsi STOP