Szigorú korlátozások mellett, de nyitva lesz a továbbiakban is a vásárcsarnok

2020. március 17. 13:18 2020. márc. 17. 13:18

Kedd reggel nagy tumultus alakult ki a pécsi Vásárcsarnoknál, ugyanis az önkormányzat a vonatkozó kormányrendelet értelmében 100 főben határozta meg az egyszerre benttartózkodók számát. Bár később ezt feloldották, Péterffy Attila egy keddi közleményben jelezte, szerdától ugyanúgy csak 100 ember lehet benn egyszerre, és egy-egy kapun zajlik a be- és kiléptetés.

Közleményt adott ki kedden a pécsi önkormányzat a Vásárcsarnok kapcsán, ugyanis kedd reggel nagy tumultus alakult ki az egyetlen nyitva lévő bejáratnál. A városvezetés a vonatkozó kormányrendeletnek megfelelően 100 főben limitálta az egyszerre a csarnok területén tartózkodók számát és csak egy bejáratot nyitott ki - a tömeg pedig teljesen ellepte a csarnok Bajcsy-Zsilinszky utcai oldalát.

A friss közleményben Péterffy Attila a következőket írja:

"A pécsi vásárcsarnok sokunk számára fontos élelmiszerforrás, a gyakorlatban és szimbolikusan is. Hagyományosan kedvelt bevásárlóhelye az idősebb pécsieknek, akik viszont különösen kitettek az új koronavírus veszélyeinek. 

Pécs polgármestereként kiemelt célom, hogy az utolsó pillanatig, amíg ez lehetséges, a vásárcsarnok nyitva tartson és fogadja a vásárlókat. Ehhez azonban több megszorító intézkedést kell alkalmaznunk, és a pécsi polgárok részéről is minden eddiginél nagyobb toleranciára lesz szükség. 

Kevesen és rendezetten

Az intézkedések egy részét a keddi napon teszteltük, és a tapasztalatok alapján március 18-a, szerdától az alábbi rendelkezések lépnek életbe:

  • A csarnok területére belépni csak a Bajcsy-Zsilinszky utca felől lehet, távozni pedig a buszpályaudvar felé.
  • A csarnokban egyszerre legfeljebb 100 fő tartózkodhat.
  • A csarnokon kívül és bent, a pultoknál is két méteres védőtávolságot tartva lehet várakozni, ennek betartásáról közterület-felügyelők és az üzemeltető biztonsági személyzete gondoskodik.

A vásárcsarnokot üzemeltető Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. dolgozói óránként fertőtlenítik a csarnok gyakran megfogott eszközeit (kilincsek, korlátok, stb), zárás után pedig átszellőzteti a csarnok teljes területét.

Azt kérem a pécsi polgároktól, hogy tekintettel egymásra és a megváltozott körülményekre a vásárlás végeztével minél előbb hagyják el a vásárcsarnokot.

Tájékoztatom a pécsi polgárokat, hogy a vásárcsarnok továbbra is hétfőtől péntekig reggel 5 és délután 17 óra között, szombaton pedig reggel 5-től délután 14 óráig tart nyitva.

Hosszú távra tervezünk

A fenti intézkedéscsomag célja, hogy a pécsi polgárok számára folyamatosan biztosítható legyen az élelmiszervásárlás lehetősége a vásárcsarnokban. Egyben kiszámítható, tervezhető működést jelent a pécsi és környékbeli kistermelőknek is, akiket ezekkel a lépésekkel is arra szeretnék ösztönözni, hogy folyamatosan, jó minőségű termékekkel lássák el a pécsieket.

Tisztelt pécsi polgárok, arra kérem tehát önöket: annak érdekében, hogy a pécsi vásárcsarnok a lehető legtovább nyitva tarthasson, tartsák be a fenti szabályokat és kéréseket. Vigyázzunk egymásra!"

Forrás: Pécsi STOP/Pécsi önkormányzat