Szilveszterre talán elkészül a Pécsi Horvát Színház

2014. december 10. 07:35 2014. dec. 10. 07:35

December 31-re módosult a Pécsi Horvát Színház munkálatainak befejező dátuma: az előterjesztés szerint az építkezést végző vállalkozást a szokottnál csapadékosabb időjárás, valamint az elhúzódó régészeti feltárás hátráltatta. A horvát színház társulata a késlekedés ellenére is dolgozik más helyszíneken, és továbbra is járják a horvát közösségeket itthon, valamint külföldön is vendégszerepelnek.



Csúszik a Pécsi Horvát Színház megújítása és bővítése: az eredetileg őszre tervezett átadás elmaradt egyelőre, és egy bizottsági előterjesztésből kiderül, 2014 utolsó napjára tolták ki a munkálatok határidejét.

A Jogi És Ügyrendi Bizottság előterjesztése szerint a felújítást és építkezést végző S és P 2004 Építőipari Kft. először augusztusban jelzett csúszást, akkor a határidőt szeptember utolsó napjára módosították.
A vállalkozó azonban bejelentette, vis major (rajta kívülálló okok) miatt a szeptember harmincadikai határidő sem tartható, azt három hónappal, december 31-re szeretné módosítani.

A csúszást egyfelől az elhúzódó régészeti feltárás okozta. Az előterjesztéshez csatolt műszaki ellenőri vélemény szerint 25 napos késedelem keletkezett a feltárások miatt, bár a régészeket is hátráltatta a május közepi egyhetes esőzés, ekkor ők is felfüggesztették a munkavégzést.

A vállalkozó másik okként a szokottabbnál csapadékosabb időjárást hozta fel indokként. A műszaki ellenőri vélemény szerint az építő cég kikérte az Országos Meteorológiai Szolgálattól a Pécs, Anna utca 4. számra 2014. május elseje és augusztus 31. között vonatkozó időjárási adatokat. Az OMSZ a jelzett területen négy hónap alatt 123,2 milliméterrel több eső esett.

Az eső a munkaterületen maradt, onnan szivárgott el, ez pedig nem könnyítette meg az új épületrész építése miatt 2278 köbméternyi föld kitermelését az előterjesztés szerint.

A szerződés teljesítési határidejét ezek miatt módosíttatná a vállalkozó 2014. december 31-re, így valószínű, hogy a színházat - ha nem csúszik tovább a munka - csak jövő évben lehet átadni, és a Pécsi Horvát Színház a tél végén, tavasz elején állhat neki a megújult teátrumban a munkához.

A társulat egyébiránt most is dolgozik, december 12-én este hétkor tartják a következő bemutatójukat (Maja a kis méhecske) a Janus Egyetemi Színházban, valamint továbbra is járják a horvát közösségeket előadásaikkal itthon, de külföldön is rendszeresen fellépnek.

Forrás: Forrás: Pécsi Stop