Szükségparkoló épül a pécsi belvárosban, közel a Kazinczy utcai dzsámi romjaihoz

2019. december 3. 11:52 2019. dec. 3. 11:52

A Kazinczy utcai volt Polgári Kaszinó/Kazinczy Étterem épületmaradványai mellett építene a terület tulajdonosa parkolót, aminek üzemeltetésére 2023 végéig adna engedélyt az önkormányzat. A területen egy török kori dzsámi és fürdő romjai is megtalálhatóak, pár éve még látogatóközpontot akartak ide építeni török pénzből. Most úgy néz ki, társasház lesz a az ingatlanokon.

A pécsi önkormányzat kommunális bizottságának egyik előterjesztése szerint a pécsi Kazinczy utcában található 4. és 4/1-es számú ingatlanokon (amelyeken egykor a volt Polgári Kaszinó, később Kazinczy Étterem állt) a tulajdonos parkolót szeretne építtetni, amely a belváros parkolási gondjait is csökkenteni tudná. 

Az előterjesztés szerint a két ingatlan tulajdonosa a Ferhád-ház Ingatlanforgalmazó és Hasznosító Kft.. (A telket egyébként még az előző városvezetés kívánta elárverezni 2017 végén 16,13 millió forintért, miután kiderült, hogy "némi" hiánnyal küszködik a büdzsé. Ezt végül a fentebb említett cég bruttó közel 30 millióért szerezte meg.)

"A társaság az ingatlanok beépítését műemlékvédelmi szempontoknak megfelelően tervezi, az ehhez szükséges egyeztetéseket megkezdték. A tervezés és építés valószínűleg több évet vesz igénybe, ezért a kérelmező az átmeneti időszakban az ingatlanok területén a belvárosi funkciók személygépkocsival történő elérését megkönnyítő parkolóhelyet alakítana ki, melynek közúti kapcsolata a Kazinczy utcai közterületről oldható meg"

- olvasható a dokumentumban.

A terület 2017 végén - Fotó: Pécsi STOP
A falban jól láthatóak a dzsámi falazatának nyomai - Fotó: Pécsi STOP

A parkoló létrehozására és üzemeltetésére 2023 utolsó napjáig adna engedélyt a városüzemeltetési főosztály, a Kazinczy utca felé kialakítandó útkapcsolat és a kitáblázás a tulajdonost terheli, akinek a leburkolt terület nagyságától függően kell növényzet visszapótlását végrehajtania a területen. Emellett a Kazinczy utca behajtási rendjét is meg kell változtatni, mert az jelen pillanatban még csak behajtási engedéllyel rendelkezők számára járható terület.

A terület a Pécsi Építési Szabályzat térképén - Fotó: Pécsi STOP

Az előterjesztés egyik melléklete a tulajdonosok nyilatkozatát tartalmazza, ebből derült ki, hogy a 17504-es helyrajzi számú ingatlan mellett övék a szomszédos 17527-es helyrajzi számú ingatlan, amelyen török kori emlékek (egy fürdő romjai, a Ferhád pasának tulajdonított dzsámi több méter magas falai - egy másik épület falazatában - van a területen, valamint egy török kori temetőt is sejtenek az ingatlanokon) is megtalálhatóak. 


2013-ban még arról szóltak a hírek, hogy a területen egy látogatóközpontot hoznak létre egy bazárral és akár egy törökfürdővel, a forrást erre a török kormány adta volna - ám ez végül a terv kútba esett.


A tulajdonosi nyilatkozat szerint a dzsámi maradványait a későbbi beépítés során is meg kell őrizni, méghozzá úgy, hogy az bemutatható maradjon. 

A nyilatkozatból az is kiderül, hogy az ingatlanok tulajdonosai társasházakat akarnak felhúzni a területre, ám addig is hasznosítani akarják az ingatlanokat fizetős parkoló létesítésével. 

 

Szerző: V.G.

 
Forrás: Pécsi STOP