Szuper programokkal jön az autómentes nap: bringás reggelivel indul, ráadásul a buszok is ingyenesek lesznek

2021. szeptember 21. 21:49 2021. szept. 21. 21:49

Amint arról a Pécsi STOP is beszámolt idén szeptember 16. és 22. között huszadik alkalommal rendezték meg az Európai Mobilitási Hetet, amelynek célja, a környezetbarát és fenntartható városi közlekedés népszerűsítése. A mobilitás hét zárónapja szeptember 22., ami egyben az európai autómentes nap is, s melynek célja, hogy felhívja a figyelmet egyebek között az autósforgalom okozta környezeti, baleseti és városképi problémákra, továbbá a kerékpáros és gyalogos közlekedés fejlesztésének szükségességére. 

Ahogy arról lapunk is beszámolt az Ökováros-Ökorégió Alapítvány és az önkormányzat együttműködésben idén is megrendezett Mobilitási Hét tematikájában kiemelt szerepet kapott a kerékpáros közlekedés népszerűsítése, amit szintén tovább erősít a mobilitási hetet hagyományosan záró európai autómentes nap üzenete, illetve programja. A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!    

Hiszen mint megírtuk szeptember 22-én ingyenes lesz a busz mindenkinek, erről Ruzsa Csaba alpolgármester beszélt még az eseményt megelőző sajtótájékoztatón. Az alpolgármester akkor elmondta, a közösségi közlekedés használata az elmúlt két évben visszaesett, ez értelemszerűen a bevételekben is megmutatkozik. Az idei évben az első négyhavi zárás alkalmával pedig újabb visszaesést tapasztaltak. "Hosszú egyeztetésen vagyunk túl, részben szakemberekkel, részben civilekkel, hogy mit változtassunk azon, hogy visszatérjen a kedv"  Ekkor elmondta 22-én ingyenes lesz a busz mindenkinek, így arra szeretne kérni mindenkit, hogy próbálják ki, vigyék el a gyerekeket iskolába, ha tudják. "Kezdjék el tehát használni a buszokat" 

Kapcsolódó: Európai Mobilitási Hét 2021: Ökocaching Pécsen, most a bicikliddel!

Az autómentes nap jelentőségét felerősítik a statisztikai adatok is, melyek szerint: 

Pécs 146 ezer lakosához, 52 ezer fosszilis üzemanyaggal működő személyautó tartozik, ami egy bődületesen nagy szám. Mint mondja a napi munkába járás adja Pécs város szén-dioxid kibocsátásának 10 százalékát. "Úgyhogy azt gondolom, hogyha egy zajtalanabb és tisztább levegőjű várost szeretnénk, akkor ehhez a legtöbben - akár a mobilitás tekintetében - hozzá tudunk járulni" - ezt Lettner Gabriella, az Ökováros-Ökorégió Alapítvány munkatársa közölte a sajtótájékoztatón. 

A mobilitási hét egyébként hagyományosan bringás reggelivel indult a Széchenyi téren és bringás reggelivel is zárul majd: ugyanis a szerdai autómentes napon a PTE ÁOK karánál ehetnek majd egy jót a pécsi bringások. Lesz itt minden, ami szem szájnak ingere,  sajtos-magos rúd, kávé, tea, müzliszeletek, muffin, zabkeksz. Az esemény reggel, 7.30-kor veszi majd kezdetét. 

A program: 

Ezen a napon ráadásul nem csak a buszok lesznek ingyenesek, hanem a pécsi elektromos közbringrarendszer, a Pécsike is, aminél csupán kauciót kell fizetni, ami a használat után visszajár. 

A kampányról: 

Európa legnagyobb közlekedési-környezetvédelmi kampánya évről évre egyre népszerűbb Magyarországon, 2019-ben 292 település vett részt hivatalosan a programokban, amivel Magyarország - közel ötven ország versenyében- a harmadik helyen végzett. 2020-ban a COVID-19 világjárvány miatt elrendelt biztonsági korlátozások nem kedveztek a Mobilitási Hét programjainak, csupán 39 hazai önkormányzat csatlakozott a kampányhoz.

A kampány egy összeurópai kezdeményezés része, amely kifejezetten az ésszerű közlekedés gazdaságnövelő hatásaira helyezi a hangsúlyt. A közlekedését felelős tárca régóta azon dolgozik, hogy a kerékpárutak folyamatos építésével, a közösségi és az elővárosi közlekedés szolgáltatásainak fejlesztésével  hozzájáruljon ehhez a fontos célhoz. A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!    

Szerző: Pécsi STOP 

Címlapkép: Illusztráció, Freepik