Szupercellák is kialakulhatnak kedden, másodfokú figyelmeztetést adtak ki a Dunántúlra

2020. augusztus 3. 12:51 2020. aug. 3. 12:51

Már hétfő délután is döröghet itt-ott, a kedd azonban a legfrissebb előrejelzések szerint gyakorlatilag viharnap lesz: az összes megyére figyelmeztetést adtak ki a várható zivatarok miatt, a Dunántúlra egyenesen másodfokút. 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztető előrejelzésében foglaltak szerint hétfőn kora délutánig az Alpokalján és a délnyugati megyékben esetleg már kipattanhat zivatar, késő délutántól pedig hozzávetőlegesen a Pécs-Miskolc vonaltól északra, északnyugatra lehet több zivatar kialakulására számítani. Számottevő eséllyel ekkor társulhat hozzájuk felhőszakadás, viharos szél (60-80 km/h), esetleg nagyobb jég.

Kedden a nap első felében az ország nagy részén átmenetileg szünetelhet, majd délután ismét beindulhat a zivatartevékenység (legkisebb eséllyel a Tiszántúlon). Heves zivatarok leginkább ekkor fordulhatnak elő 90 km/h-t meghaladó széllökések, nagyobb szemű jég és felhőszakadás (gócokban 30-50 mm, néhol esetleg ezt meghaladó összegek) kíséretében.

A várható zivatarok miatt minden megyére figyelmeztetést adtak ki, térségünkre másodfokút, a prognózis szerint felhőszakadásokra is számítani kell felénk:

Forrás: met.hu
Forrás: met.hu

Az Időkép.hu azt írja, a keddi változás egy, a térségünkben kóricáló hidegfront egy Földközi-tengeren kialakult, fölénk sodródó hideg légörvény találkozásának számlájára írható. A legtöbb csapadék és a legerősebb zivatarok a déli, délnyugati tájainkat érinthetik. Itt akár szupercellák is kialakulhatnak, jégesőt, felhőszakadást, villámárvizet okozva az érintett térségben.

Az időjárásportál figyelmeztet, a zivatarokat viharos széllökések kísérhetik. Déli, délnyugati megyéinkben a felhőszakadások villámárvizet is okozhatnak. Arról, hogy kedden merre és mikor várható égzengés, egy animációt mutatott az Időkép:

A prognózis szerint nagy mennyiségű esőre van kilátás, a szerdán érkező csapadékkal együtt néhol akár 80-100 mm is összegyűlhet.

(Címlapkép: Pécsi STOP)

Forrás: Pécsi STOP