Tanulóbérlet diákigazolvánnyal: csak együtt érvényes?

2022. szeptember 22. 15:47 2022. szept. 22. 15:47

Ahhoz, hogy tanulóbérlettel utazzunk a Tüke Busz Zrt. járatain, érvényes diákigazolványra, vagy - ennek hiányában – az oktatási intézmény által kiállított „jogviszony igazolás”-ra van szükség, a bérletszelvény önmagában még nem jogosít utazásra. A bérletszelvényre a tanuló 11 számjegyből álló oktatási azonosító számát kell ráírni tollal, a ceruzával kitöltött szelvényt utazáskor nem tudják elfogadni – írja közleményében a Tüke Busz Zrt.

Az oktatási intézmények által kiállított „jogviszony igazolás” nem azonos a „Nemzeti Egységes Kártyarendszer (NEK) adatlappal vagy az „iskolalátogatási igazolással”, utazáshoz az eredeti igazolás szükséges, amely fénymásolattal vagy mobiltelefonon felmutatott, szkennelt változattal nem helyettesíthető. 

  • A 16 évesnél fiatalabb tanulók esetében – mivel tanköteles korúak – a diákigazolványra nem szükséges érvényesítő matrica.
  • A 16. életévüket a 2021/2022. tanévben betöltött tanulók diákigazolványa érvényesítő matrica nélkül is érvényes 2022. október 31-ig.
  • A 16. életévüket 2022/23. tanévben betöltő tanulók a diákigazolványa érvényesítő matrica nélkül is érvényes 2023. október 31-ig.
  • A 2006. szeptember 1-je előtt született tanulók diákigazolványa 2022. október 31-ét követően kizárólag érvényesítő matricával fogadható el utazáskor.

 

 

Kell-e bérletszelvényt cserélni, ha időközben megérkezik a diákigazolvány?

Nem szükséges. Amennyiben a diákigazolvány hónap közepén érkezik meg, a már korábban megváltott bérletszelvényt nem kell kicserélni.

 

Levelezős hallgató jogosult-e tanulóbérletre?

Az utazási kedvezményekről szóló kormányrendelet értelmében a helyi közlekedésben a levelező tagozatos hallgatókat a tanulók utazási kedvezménye nem illeti meg, ők összvonalas bérlettel vagy a hatályos üzletszabályzatban meghirdetett jegytípusokkal vehetik igénybe a helyi közösségi közlekedést.

 

 

Forrás: Tüke Busz Zrt.